Neophodna fiskalna konsolidacija, strukturne reforme i snažnija kapitalna izdvajanja

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, na poziv Evropske centralne banke, učestvovao je na konferenciji posvećenoj zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE), koja je održana 17. jula u Frankfurtu.

Konferencija pod nazivom Promjena geopolitičkog pejzaža – ekonomske implikacije na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu okupila je predstavnike Evropskog sistema centralnih banaka, centralnih banaka zemalja EU kandidata i potencijalnih kandidata, međunarodnih finansijskih institucija i akademske zajednice.

Otvarajući konferenciju, predsjednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je istakla da dva ključna događaja preoblikuju globalnu ekonomiju i mogu imati snažne implikacije na CESEE region, a to su porast geopolitičkih tenzija i slabljenje globalne trgovine. Promjenjivi geopolitički ambijent nameće obavezu izgradnje novih temelja za snaženje otpornosti, a ti temelji počivaju na daljem produbljivanju ekonomskih i političkih veza Evropske unije i susjednih regiona, istakla je Lagard i dodala da su, uprkos veoma teškoj 2022. godini, izgledi za CESEE region ohrabrujući.

U nastavku konferencije, učesnici su diskutovali o načinima za prevazilaženje izazova kojima su ekonomije CESEE regiona izložene.

Na marginama konferencije, guverner Žugić je imao vise bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona na kojima je bilo rijeci o uticaju makroekonomskog ambijenta na funkcionisanje centralnih banaka i kreiranje njihovih politika. Zaključeno je da se ekonomske politike moraju fokusirati na fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i odrzavanje finansijske stabilnosti, te da je neophodno podsticati rast, posebno kroz snaznija kapitalna ulaganja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *