Kriza giganta nekretnina: Evergrande za dvije godine izgubio više od 80 milijardi dolara

Dodajte komentar

Kineski gigant nekretnina u dužničkoj krizi, kompanija Evergrande, saopštio je da je 2021. i 2022. godine izgubio ukupno 581,9 milijardi juana (81,1 milijarda dolara).

Evergrande se bori sa dugovima koji se procjenjuju na oko 300 milijardi dolara. Ogromni gubici naglašavaju koliko kompaniju potresa kriza tržišta nekretnina posljednjih godina u drugoj najvećoj svjetskoj ekonomiji, prenosi Seebiz.

U podnescima berzi u Hong Kongu, kompanija Evergrande navela je kasno u ponedjeljak da je izgubila 476 milijardi juana u 2021. godini i još 105,9 milijardi juana prošle godine. Prihod kompanije je više nego prepolovljen za dvije godine.

Evergrande je saopštio da su gubici nastali iz više razloga, uključujući pad vrijednosti imovine, kao i povećanje troškova zaduživanja. Trgovanje akcijama kompanije Evergrande, koja je nekada bila investitor sa najboljom prodajom u Kini, obustavljeno je u martu prošle godine.

Kineskla industrija nekretnina potresena je 2020. godine kada su uvedena nova pravila za kontrolu iznosa koje velike firme za nekretnine mogu da pozajme. Naredne godine Evergrande je propustio rok za plaćanje kamate na oko 1,2 milijarde dolara međunarodnih zajmova.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *