Moskva preuzima kontrolu nad stranim kompanijama u zemlji

Dodajte komentar

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je u nedjelju dekret kojim se dozvoljava zapljena imovine koja je povezana s ‘neprijateljskim’ državama.

Ruska država preuzela je kontrolu nad ruskom podružnicom francuske kompanije Danone zajedno sa udjelom pivarske kompanije Carlsberg u lokalnoj pivari, prema ukazu koji je u nedjelju potpisao predsjednik Vladimir Putin.

U uredbi se navodi da se udjeli u stranom vlasništvu u kompanijama Danone Russia i Baltika Breweries stavljaju pod “privremeno upravljanje” vladine agencije za imovinu Rosimushchestvo.

To dolazi nakon što su ruske podružnice njemačkog Unipera i finskog Fortuma uzete pod državnu kontrolu u aprilu.

Kremlj je tada upozorio da bi mogao zaplijeniti više zapadnih sredstava na, kako je rekao, osnovu odmazde za poteze protiv ruskih kompanija u inostranstvu nakon što je Moskva prošle godine poslala hiljade svojih vojnika u Ukrajinu.

Carlsberg je u saopštenju kasno u nedjelju naveo da “nije primio nikakve zvanične informacije od ruskih vlasti u vezi s predsjedničkim dekretom ili posljedicama po Baltika Breweries”.

Dodaje da su izgledi za potpuno otuđenje svog poslovanja u Rusiji sada vrlo neizvjesni. Carlsberg je u junu saopćio da je potpisao sporazum o prodaji svog ruskog poslovanja, podliježući regulatornim odobrenjima.

Danone je u saopštenju naveo da istražuje situaciju, dodajući da odluka Kremlja neće imati utjecaja na njegove finansijske rezultate i planove za 2023. godinu.

Francuska kompanija saopštila je prošlog oktobra da traži kupca za svoj biznis u Rusiji, a preuzimanje se procjenjuje na milijardu eura.

Izvor: Reuters

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *