Azijske berze: Indeksi rasli zahvaljujući novim podacima o inflaciji u SAD

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta većinom su porasla u petak nakon što je više podataka o inflaciji iz SAD stiglo blaže od očekivanog, povećavajući optimizam da bi se inflacija mogla smanjiti bez slabljenja tržišta rada

Indeks proizvođačkih cijena u SAD-u porastao je u junu manje od očekivanog, popevši se za 0,1% na godišnjem nivou, dok je temeljni PPI, koji izdvaja nestabilne cijene hrane i energije, porastao za 0,1% — takođe niže od očekivanja.

Australijski S&P/ASX 200 popeo se za 0,85% nakon što je vlada imenovala zamjenicu guvernera centralne banke Michele Bullock za sljedeću guvernerku Banke rezervi Australije, koja će naslijediti sadašnjeg guvernera Philipa Lowea.

U Japanu, Nikkei 225 porastao 0,23%, dok je Topix pao 0,09% prije objave industrijske proizvodnje za maj. Južnokorejski Kospi porastao je 1,21%, vodeći dobitak u regiji, a Kosdaq je porastao.

Hongkonški Hang Seng indeks ojačao je 0,57% u prvom satu trgovanja, nastavljajući rast zabilježen u četvrtak. U kontinentalnoj Kini Shanghai Composite porastao je za 0,15%, dok je Shenzhen Component pao za 0,1%.

Ekonomija Singapura porasla je u drugom kvartalu godine, izbjegavši tehničku recesiju. Indeks Straits Timesa porastao 0,4% nakon objave.

Tokom noći u SAD-u sva tri glavna indeksa zabilježila su rast četvrti dan zaredom, a S&P 500 i Nasdaq Composite zaključili su na najvišem nivou u više od godinu. S&P 500 popeo se 0,85%, dok je Dow Jones Industrial Average dodao 0,14%. Najviše je ojačao Nasdaq Composite, 1,58 odsto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *