Statistički podaci: Da li Rusija postaje kineska kolonija?

Dodajte komentar

Nakon što je Rusija u februaru 2022. godine odlučila da izvrši invaziju na Ukrajinu, ekonomija – koja se do tada bazirala u velikoj mjeri na saradnji sa zapadnim zemljama – urušila se gotovo preko noći.

Zbog toga je Rusija vremenom počela sve više da se okreće Kini i drugim azijskim zemljama koje su se pokazale kao jedne od rijetkih koje žele ostvariti veću saradnju sa Ruskom Federacijom.

Naravno, iza svega stoje određeni interesi, a s obzirom na to da Rusija nije baš u prilici da bira partnere, svaka azijska zemlja, a naročito Kina, bila je u povoljnijoj pregovaračkoj poziciji od Moskve.

Glavni ekonomista Instituta za međunarodne finansije Robin Brooks analizirao je ekonomsku saradnju Rusije sa brojnim zemljama, a naročito se osvrnuo na odnos Pekinga i Moskve. Uvidom u podatke, Brooks ističe kako je Kina u posljednjem periodu postala ubjedljivo najvažniji partner za Rusiju.

“Kina je postala najveći ruski trgovinski partner. Bilo kakav pad izvoza iz zapadnih zemalja više je nego nadoknađen ogromnim porastom kineskog izvoza u Rusiju. Porast kineskog izvoza jedan je od najvećih stubova podrške Putinovoj ratnoj ekonomiji”, poručio je Brooks.

Analizu ekonomske saradnje Kine i Rusije razmatrali su i drugi analitičari, a službeni podaci su pokazali da je ukupna trgovina Kine sa Rusijom u maju 2023. godine porasla na nivoe koji nisu viđeni od početka ruske invazije.

“Trgovina između dvije zemlje prošlog mjeseca bila je vrijedna 20,5 milijardi dolara. Kineski uvoz iz Rusije zabilježen je u iznosu od 11,3 milijarde dolara”, pojašnjeno je.

Tokom ranijih sastanaka, Vladimir Putin i Xi Jinping obećali su da će države povećati trgovinsku razmjenu na 200 milijardi dolara do kraja 2023. godine te naglasili kako je kinesko-rusko partnerstvo bez ograničenja.

Međutim, sudeći prema zvaničnim podacima, izgleda da je odnos Kine i Rusije daleko od odnosa kakav bi trebalo da imaju ravnopravni ekonomski partneri.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *