Intervju: Igor Čađenović, izvršni direktor kompanije “Plantaže”

Dodajte komentar

“U toku je procedura rješavanja pitanja duga prema Upravi prihoda i carina, koji po osnovu poreza i doprinosa na zarade, u ovom trenutku, iznosi 12,2 mil eura. U postignutim dogovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore predviđeno je donošenje Uredbe od strane Ministarstva finansija kojom bi se poreska potraživanja Plantaža riješila kompenzacijom za zemljište koje je u vlasništu kompanije, a koje nije u funkciji primarne proizvdonje”, kazao je u intervjuu za naš portal izvršni direktor kompanije Plantaže Igor Čađenović.

Kakvim rezultatom su Plantaže završile prošlu godinu ?

Godina 2022. za Plantaže je godina stabilizacije poslovanja, koju su obilježili  dobri rezultati ostvareni na polju konsolidacijie i sređivanje bilansa, rast prihoda,  smanjenje troškova i prepolovljen gubitak u odnosu na 2021. godinu. Ostvareni rezultati, kao i brojne druge inicijative koje smo preduzeli u prethodnom periodu, na šta smo veoma ponosni, predstavljaju dobar osnov i temelj budućeg oporavka ovog velikog sistema. Naš odgovoran pristup i odnos prema kompaniji, njenim vlasnicima i zaposlenima rezultirao je vraćanjem povjerenje akcionara i kreditora u poslovanje, što je veoma važno sa aspekta budućeg razovoja kompanije.

Ranije ste izjavili da vjrujete da je je 2022. posljednja godina u kojoj će bilansi biti negativni. Da li ostajete pri tom stavu? Kakvi su rezultati za prvih skoro pola ove poslovne godine?

Aktuleni saziv Odbora direktora i menadžment Plantaža posvećeno i kontinuirano rade na finansijskoj konsolidaciji, povećanju efikasnosti, optimizaciji i smanjenju troškova.  Naš cilj je da Plantaže u narednom periodu, u kontinuitetu, ispoljavaju tendencije rasta i razvoja na svim nivoima. Za sada možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa prihodima od prodaje proizvoda i usluga za prvih pola godine. Pokazatelji govore da su oni za 14 % veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period.  Važno je naglasiti da smo u prvih šest mjeseci tekuće godine uspjeli da uspostavimo redovnost u isplati zarada zaposlenima, nakon više od dvije godine, i da u ovom trenutku nema dugovanja po tom osnovu. Prošle godine smo imali blokade banaka koje su značajno ugrožavale tekuću likvidnosti što ove godine nije slučaj, s obzirom na to da nemamo kašnjenja po osnovu postojećih kreditnih aranžmana. Od momenta kada su krajem 2022. godine sprovedeni reprogrami kod svih poslovnih banaka kod kojih imamo kreditna zaduženja, obaveze prema kreditorima se isplaćaju u roku od 30 dana. Takođe, značajna sredstva smo usmjerili i na plaćanje dugova prema dobavljačima. Proizvodnja se odvija planiranom dinamikom i to su sve pokazatelji koji ohrabruju i nagovještavaju da će naredne godine biti godina oporavka za Plantaže. Pozitivan trend reflektuje se i kroz vrijednost akcija Plantaža na berzi, pa je u tom smislu u posljednjih nekoliko dana bilo realizovanih prodaja naših akacija na berzi po cijeni od 0.30 eur, što je u poređenju sa prethodnim periodom i realzovanim prodajama u vrijednosti od 0.12 eur ohrabrujući pokazatelj.

Iako svi dosadašnji pokazatelji ukazuju na pozitivna kretanja, još uvijek je rano i nazahvalno govoriti o tome kakvi će rezultati biti u krajenjem, jer to u mnogome zavisi od niza faktora i okolnosti na koje ne možemo uticati i koji, u znatnoj mjeri, opredjeljuju predznak rezultata poslovanja. Jedan od faktora su i vremenske prilike koje će pratiti ovogodišnju proizvodnu godinu. Podsjećam da procijenjena šteta od posljedica prošlogodišnjeg grada iznosi 8 miliona eura.  Ujedno, poljedica grada direktno je uticala i na smanjenje vrjednosti zaliha za preko 5 mil eur a samim tim i na krajnji poslovni rezultat. Samo činjenica da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom u mnogome otežava bilo kakve dugoročne projekcije i zbog toga moramo ostati rezervisani po ovom pitanju do kraja godine.  Svakako, mi smo apsolutno posvećeni tome i radimo sve da 2022., za koju moramo reći da je izuzetno teška i izazovna u proizvodnom smislu,  bude poslednja godina sa negativnim rezultatom.

Koliko je iznosila prodaja u 2022. i koliko ste zadovoljni prodajom za prva dva kvartala ove godine? Da li očekujete da će ova biti uspješnija od prošle?

Vina Plantaža su brend koji zavrijeđuje veliko povjerenje potrošača i izvoze se u preko 40 zemalja širom svijeta. Malo je toga sa ovih prostora referentna tačka za kvalitet, kao što su to naša vina. Kao što sam rekao, to potrošači prepoznaju i na tome smo veoma zahvalni jer su oni jedan od najvećih kapitala ove kompanije.Uprkos brojnim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo, prihodi od flaširanih proizvoda rastu iz godine u godinu. U 2022. godini od svih proizvoda prihodovano je 24,7 miliona eura, što je za 7% više u odnosu na godinu koja joj je prethodila. Trend rasta nastavlja se i u tekućoj godini. Za prva dva kvartala prodaja ostvaruje dobre rezultate i prihodi od prodaje su 14% veći u odnosu na uporedni prošlogodišnji period. Posebno ohrabruju rezultati na domaćem tržištu, gdje za prvih pola godine bilježimo rast prihoda od 22%. Vjerujem da je tome doprinio naš svakodnevni rad na terenu i ozbiljno bavljenje postojećim tržištima ali i kontinuirani napori da se otvore nova, s stim da moramo znati da je ulazak na svako novo tržište proces, koji traje i zahtijeva velika ulaganja.

Ukoliko turistička sezona na domaćem tržištu ispuni očekivanja, a nadamo se da hoće, i ukoliko  ne bude značajnih oscilacija na stranim tržištima,  očekujemo da će 2023. biti uspješnija od prethodne.

Koja su, osim domaćeg, najveća tržišta na koja Plantaže plasiraju proizvode? Koliki prihodi su lani ostvareni na domaćem a koliki na inostranim tržištima?

Možemo reći da su Plantaže izvozno orjentisana kompanija, kao malo koja u Crnoj Gori. U prošloj godini je 53% prihoda od prodaje flaširanih proizvoda došlo sa inostranih tržišta. Najveći dio prodaje, po prirodi stvari, Plantaže ostvaruju na domaćem tržištu. Procentulano govoreći, u ukupnoj realizaciji flaširanih proizvoda, domaće tržište učestvuje sa 47%. Nakon njega idu ostala izvozna tržišta među kojima prednjači tržište Republike Srbije, sa kojeg generišemo 31% prihoda i koji su u prošloj godini zabilježili rast od 14%.  Za njimaslijede BiH, Kosovo, Kina, Njemačka, Hrvatska i SAD.

Pored vina i rakija koji su glavni proizvod Planzaža, lepezu proizvoda čine i maslinovo ulje i voće. Koliki je udio ovih proizvoda u prihodu kompanije

Prodaja voća tj. breskve, nektarine, kajsije i stonog grožđa čini oko 6,3% ukupnih prihoda kompanije i to je procenat koji, u zavisnosti od proizvodne godine , ide do 10%  % ukupnih prihoda.   Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se kvalitetom za relativno kratko vrijeme, veoma dobro pozicioniralo na tržištu, sve je traženije. Trenutno, ono čini oko 0.5 % ukupnih prihoda, s tim da proizvodnja maslina i maslinovog ulja  iz godine u godinu dobija na značaju i tek će dobiti. Tome u prilog govori činjenica da se od ubranih 5 tona prije samo 5 godina, stiglo do respektabilne godišnje proizvodnje od 50-100 tona ploda maslina. U prethodnoj godini proizvedeno je 80,118 kg ploda maslina, što je 67% veći prinos od prinosa iz 2021. godine, od kojih je proizvedeno 10.4 hiljade litara maslinovog ulja. U narednim godinama prinosi maslina, kojih na Ćemovoskom polju imamo oko 17.000 stabala, kako stabla budu ulazila u fazu veće rodnosti, će samo rasti. Smim tim, imajći u vidu sadašnji trend, imaćemo i veći udio ovog proizvoda u ukupnim prihodima.

Da li kompanija planira novitete kada su u pitanju vina i rakije ili neki drugi prizvod?

Činimo sve da naši kupci i potrošači  budu zadovoljni i da izađemo u susret zahtjevima svakog tržišta na kom smo prisutni, pa u skaldu sa tim planiramo i novitete. Pored toga, kompanija prati trendove u regionu i na svjetskom tržištu, zbog čega se u kontinuitetu radi na razvoju i kreiranju novih proizvoda kako u segmentu vina, tako i u segmentu jakih alkoholnih pića. Ove godine smo lansirali dvije nove linije premium vina koje su namijenjene samo za HORECA sektor na crnogorskom tržištu (Perla Monte crveno, bijelo i roze) i Ediciju 23 (bijelo, roze i crveno) za srpsko tržište. Sa ciljem što bolje i raznovrsnije ponude u segmentu žestokih alkoholnih pića, čija potražnja je u porastu, radi sa na kreiranju novih proizvoda, kao što su Pelinkovac, Džin i mainstream kategorija Vinjaka.

Plantaže svake godine tradicionalno zapošljavaju veliki broj sezonskih radnika. Da li, kao turistički sektor, imate problema u pronalasku sezonaca?

Nedostatak kvalifikovane radne snage je problem sa kojim se Plantaže godinama unazad susrijeću i on je sve više izražen, ne samo u turizmu i poljoprivrednoj djelatnosti, već i u ostalim privrednim granama kako u Crnoj Gori, tako i u cijelom regionu. Duboko smo svjesni činjenice da je danas jako teško doći do radne snage i na sve načine pokušavamo da iznađemo adekvatna rješenja kako bi obezbijedili kontinuirani proces proizvodnje. Pohvalili bismo se da smo ove godine nabavili i uposlili 9 novih atomizera koji će nam značajno ubrzati posao i pružiti sigurniju zaštitu zasada u narednim godinama. Nabavkom nove mehanizacije, priključnih mašina i hemijskih desikanata i poboljšanjem uslova u ovoj godini, nastojali smo da smanjimo potrebu za angažovanjem sezonske radne snage za obavljanje pojedinih agrotehničkih operacija, koje su odrađene u optimalnim agrorokovima. Trenutno je u Plantažama aktuelna berba breskve za koju nam treba sezonska radna snaga i koristim i ovu priliku da pozovem sve zainteresovane da se prijave za ovaj posao.

Najveći izazov biće obezbijediti radnu snagu za predstojeću berbu stonog i vinskog grožđa. U kontinuitetu ulažemo napore da ovo pitanje riješimo blagovremeno i adekvatno. Trudimo se da nedostatak domaće radne snage i kao i one iz regiona, koja je tradicionalno bila dominantna u Plantažama, naročito u periodu berbe, nadomjestimo radnom snagom sa drugih tržišta.

Plantaže su ušle u proces reprograma poreskog duga? Koliko u ovom trenutku iznose obaveze i na koji način je planirano njihovo izmirenje?

U toku je procedura rješavanja pitanja duga prema Upravi prihoda i carina, koji po osnovu poreza i doprinosa na zarade, u ovom trenutku, iznosi 12,2 mil eura.  U postignutim dogovorima sa predstavnicima Vlade Crne Gore predviđeno je donošenje Uredbe od strane  Ministarstva finansija kojom bi se poreska potraživanja Plantaža riješila kompenzacijom za zemljište koje je u vlasništu kompanije, a koje nije u funkciji primarne proizvdonje.  Nadamo se da će ovo, veoma važno pitanje, biti u riješeno u što kraćem roku, čime bi Vlada, kao većinski vlasnik, poslala jasnu poruku  podrške Plantažama.

Uslovi za berbu breskve

Cijena jednoredne gajbice iznosi 0,30 €, dok se plastična gajba plaća 0.55 €

Za sezonske radnike sa prebivalištem van teritorije Glavnog grada Podgorice obezbijeđen je: smještaj u paviljonima na Ćemovskom polju, tri obroka, kompanija refundira putne troškove dolaska i povratka kući. Za sezonske radnike koji ne koriste smještajne objekte naše kompanije, obezbijeđen je: jedan obrok i  prevoz.

Mjesto polaska: autobusko stajalište ispred Sahat kule (Stara Varoš); Vrijeme polaska: 6:20 h. Po završetku posla, obezbijeđen je prevoz za povratak do grada (do Sahat kule).

Neophodna dokumentacija: Od dokumentacije prilikom zapošljavanja potrebno je priložiti: radnu knjižicu, kopiju lične karte, kopiju žiro računa. Za starosne penzionere prilikom prijave potrebno je priložiti: kopiju rješenja o penziji,kopiju lične karte i kopiju žiro računa.  Invalidskim penzionerima zakon ne dozvoljava da rade. Za lica mlađa od 18 godina, pored gore navedene obavezne dokumentacije, potrebno je priložiti: ljekarsko uvjerenje i ovjerenu saglasnost oba roditelja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *