Rusi za dva dana podigli više od milijardu dolara keša

Dodajte komentar

Potražnja za gotovinom u Rusiji porasla je u junu, što je dovelo do odliva likvidnosti iz banaka za 500 milijardi rubalja (5,5 milijardi dolara). Tokom pobune paravojne jedinice Wagner od 23. do 25. juna, Rusi su podigli 100 milijardi rubalja gotovine, prema podacima Banke Rusije.

U dokumentu ruske centralne banke navedeno je da je strukturni višak likvidnosti u junu smanjen za 400 milijardi rubalja. Centralna banka zadržala je svoju prognozu strukturnog viška likvidnosti na kraju tekuće godine u rasponu od 2.500 do 3.100 milijardi rubalja, prenosi Komersant.

Rast obima gotovog novca u opticaju ne dovodi do problema u vođenju monetarne politike, saopštila je centralna banka. Regulator uzima u obzir odliv likvidnosti prilikom određivanja parametara za obavljanje transakcija sa bankama.

Centralna banka ocijenila je 10. jula da je pobuna Wagnera malo uticala na kurs rublje i da je porast volatilnosti bio kratkotrajan. Rusi su 24. juna kupili devize za 7.100 milijardi rubalja, ali je do kraja meseca, zbog rasprodaje drugim danima, obim kupovine deviza iznosio 300 miliona rubalja.

Rublja je počela da gubi vrijednost od početka juna. Centralna banka Rusije objasnila je da je pad rublje posljedica promjene trgovinskog bilansa. “Ove godine vidimo značajno smanjenje tekućeg bilansa u odnosu na prošlu godinu i prethodni kvartal”, saopštila je banka, dodajući da je to posljedica smanjenja izvoznih prihoda i smanjenja cijena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *