Prve neradne nedjelje u Hrvatskoj promet u maloprodaji pao za petinu

Dodajte komentar

Promet u hrvatskim maloprodajama je prve neradne nedjelje opao za 21,8 odsto u odnosu na posljednju nedjelju juna, usljed primjene novog Zakona o trgovini prema kojem prodavnice mogu da rade samo 16 nedelja u godini.

Kako piše Novi list, ukupan promet u trgovini na malo, bez motornih vozila, iznosio je 29,9 miliona eura, što je gubitak prometa vrijednog 8,37 milijardi eura.

Pored toga, opao je i broj i iznos računa koji su izdati u trgovini na malo, jer je izdato oko 457.000 računa, što je 19 odsto manje nego prethodne nedjelje iako je većina trgovina na Jadranu bila otvorena.

Promet je opao i u odnosu na prvu nedjelju u julu prethodne godine, kada je promet iznosio 35,8 miliona eura, iako su cene u odnosu na prošlu godinu u proseku veće za 7,7 odsto.

Od 1. jula u Hrvatskoj je stupio na snagu novi Zakon o trgovini, prema kom su trgovine nedjeljom zatvorene.

Zakonom radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati nedjeljno, koje samostalno i raspoređuje.

Izuzeti od rada nedjeljom u Hrvatskoj su prodajni objekti na zeljezničkim i autobuskim stanicama, aerodromima, lukama, benzinskim stanicama, u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskim ustanovama…

Prodavnice mogu da rade u okviru centara za posjetioce ili interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih farmi i proglašenih zaštićenih područja prirode, ali u skladu sa posebnim propisima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *