Damjanović: Od neriješenih državljanstva do 100 miliona eura; Abazović: Novac imamo, samo treba da ga uzmemo

Dodajte komentar
Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da kod Agencije za investicije nema aplikacija za dodjelu ekonomskog državljanstva, ali da ih je blizu 400 u obradi kod Ministarstva unutrašnjih poslova. On je istakao da od 90 do 100 miliona eura u svakom momentu, kad se riješe aplikacije, mogu biti prihod budžeta, odnosno nekih 40 miliona potencijalno prihod od dividende.

Damjanović je rekao da je danas održana sjednica Savjeta Agencije za investicije na kojoj je tačka dnevnog reda bila problematika dinamike rješavanja aplikacija koje su podnešene prije stavljanja van snage odluka o dodjeli državljanstva, 31. decembra prošle godine.

Damjanović je rekao da je napravljen napor da se da detaljna informacija Vladi do 20. jula o dinamici realizacije preostalih zahtjeva.

“Suština je da ova dinamika ne ide u željenom pravcu. Dobra vijest da je sa dolaskom novog direktora sve ono što je bilo zaostalo pred Agencijom za investicije procesuirano dalje i u ovom trenutku je broj aplikacija nula kod Agencije za investicije. Međutim, ogroman je broj aplikacija kod MUP-a – blizu 400 koje su u obradi”, istakao je Damjanović na sjednici Vlade.

Na escrow računima je, navodi on, po dva osnova položeno oko dva miliona eura koje treba da pripadnu budžetu, odnosno državnom trezoru.

“Svaka neriješena aplikacija je odugovlačenje, odnosno ostanak novca na računu, odnosno konsolidacija unutar budžeta. Mislim da je neophodno da jasno identifikujemo odgovornost, način i dinamiku procedure kako bi sve riješili, jer ako treba da čekamo da 50-60 miliona zbog nekih neaktivnosti bude na escrow računima, a ne dio budžeta tražiću eskplicitnu odgovornost. U prvom slučaju zbog zastoja, a u drugom – poimenice ću navesti predstavnike državnog kapitala koji su na skupštinama akcionara glasali protiv zaključaka Vlade da se prenesu sredstva u državni budžet. Prošle godine to nismo uradili, podržali smo državu. Desetine miliona leže na računima preduzeća koja uspješno posluju, tolerantni smo bili za davanje saglasnosti za zapošljavanja u tim preduzećima radi kadrovskog jačanja i podizanja zarada, pogotovo bordovima direktora. Neće nam biti problem da imenom i prezimemom pročitam tu informaciju, ukoliko ne bude realizovan zaključak, tražiću formalno razrješenje svih članova bordova direktora predstavnika državnog kapitala koji su se oglušili o zaključke Vlade”, naglasio je Damjanović.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je rekao da postoji začarani krug između MUP-a, Agencije, agenta oko dolaska do konačnog rješenja.

“Razgovarao sam sa kolegama u MUP-u koji smatraju da nisu glavna kočnica, agent je taj gdje se najvše vremena provodi. Obaviješten sam o tome kako je nekome odbijena aplikacija iako za to nije postojao zakonski osnov. Da su ljudi sami sebi izmišljali rokove koje, ako neko ne ispuni, onda ga diskvalifikuju. Nadam se da se to prevazišlo”, rekao je Abazović.

On je istakao da treba učiniti operativnim sredstva koja su na escrow računima.

“Mi jednostavno tim sredstvima možemo sami da krenemo u nastavka izgradnje auto-puta”, naglasio je Abazović.

Kad je riječ o zaduženju, Abazović kaže da je njegova Vlada najmanje zadužila Crnu Goru i tako će, poručuje, ostati makar u narednih sedam-osam godina.

“Možemo da proizvodimo naš novac. S obzirom da nema novih aplikacija, to administraciji daje lufta da prodiše i da rješava one koje su stigle do 31. decembra. Novac imamo, samo treba da ga uzmemo”, rekao je Abazović.

Nada se, kako je rekao, da će ta sredstva biti dostupna što prije da se ne bi išlo u bespotrebna zaduženja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *