Privredni sud nezadovoljan iseljavanjem iz zgrade koju dijele sa Monstatom: Netransparentan postupak Vlade

Dodajte komentar

Privredni sud je iskazao nezadovoljstvo odlukom Vlade da ih iseli iz zgrade koju koriste 32 godine i cijelu zgradu ustupi Monstatu zbog predstojećeg popisa, ukazujući daje to urađeno bez prethodnih konsultacija sa predstavnicima sudske vlasti i krajnje netransparentno.

Vlada je time, kako tvrde, osim nerazumijevanja potreba i uloge suda, pokazala i neadekvatan odnos prema autoritetu ove institucije, ali i cjelokupnog sudstva.

“Bez namjere da ospori ili na bilo koji način ograniči nadležnost Vlade da vrši imovinska prava i ovlašćenja u pogledu državne imovine, niti da umanji značaj rada Uprave ze statistiku, Privredni sud mora da ukaže da je ovim postupkom iskazana neskrivena prevaga značaju rada Uprave za statistiku i neadekvatna percepcija uloge Privrednog suda u ostvarivanju vladavine prava i kreiranju stabilnog i povoljnog poslovnog ambijenta, kao ključnog uslova za ekonomski razvoj države”, saopšteno je iz ovog suda.

Ocjenjuju da izostanak dijaloga između predstavnika izvršne i sudske vlasti o pitanju koje značajno utiče na rad Privrednog suda, govori da odluka Vlade nije vođena ustavnim principom podjele i ravnopravnosti tri grane vlasti, uz očigledno zanemarivanje uslova neophodnih za rad suda. Ukazuju daje kolektivni odmor planiran od 24. jula do 31. avgusta, te da su ročišta već zakazana za jesen, dodajući da bi eventualno izmještanje suda u ovom periodu neminovno dovelo do odlaganja velikog broja ročišta. To bi, kako upozoravaju, dovelo i do kršenja prava stranaka na suđenje u razumnom roku.

“Izostalaje analiza potreba suda za prostornim kapacitetima i ocjena da li su prostorije, koje su date sudu na korišćenje umjesto postojećih, dovoljne i adekvatne za rad suda, a odluka Vlade je uslijedila nakon što su u prethodnom periodu izdvojena značajna sredstva iz budžeta suda za adaptaciju i poboljšanje uslova rada u prostorijama koje sada koristi”, navode iz Privrednog suda.

Podsjećaju da zaštita dostojanstva suda počinje u sudnici, a završava na onom koraku koji predstavlja spoznaju sudija da su autoritet institucije kojoj pripadaju, načela nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva i ravnopravnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vrijednosti koje nemaju alternativu.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *