Evropske firme između čekića i nakovnja

Dodajte komentar

Evropske kompanije strahuju da će biti žrtve sve žešćeg rivalstva dvije najveće svjetske ekonomije.

One sada već prebacuju Evropskoj uniji zbog sporosti u potrazi za rješenjem, pokazuju poruke s poslovne konferencije u Francuskoj.

Rastuće trgovinske napetosti između dvije supersile poklopile su se sa stagnacijom evropske ekonomije. U takvim okolnostima političari i direktori firmi pitaju se samo hoće li privreda usporiti naglo ili postupno, prenosi hrportfolio.

“S posebnom pažnjom pratimo trenutne napetosti između SAD i Kine”, rekao je izvršni direktor francuskog proizvođača guma Michelina Floran Menego.

“Geopolitika očito utiče na poslovanje kompanija”, rekao je Menego, dodajući da Michelin preispituje izvore nabavke nekih komponenti kako bi izbegao preteranu zavisnost od Kine.

Dodatni podsticaj potrazi za novim izvorima sirovina i planovima o izmjenama u lancima snabdijevanja bila je odluka Kine o ograničenju izvoza galijuma i germanijuma, ključnih sirovina u proizvodnji poluprovodnika.

“Izgradili su monopol i koriste tu poziciju”, rekla je Kristel Borije, izvršna direktorka francuske rudarske i metalurške firme Eramet.

“U lancu vrijednosti baterija za električna vozila važno je kotrolisati sam lanac, ali i troškove”, rekla je Borije, dodajući da je Kina trenutno u fazi stvaranja još jednog monopola u Indoneziji, i to u snabdijevanju niklom i kobaltom, takođe ključnim komponentama baterija.

Evropa debatuje

Evropske čelnike sve više frustriraju i, kako kažu, moguće negativne posljedice američkog Zakona o suzbijanju inflacije (IRA), koji bi zbog znatno viših troškova energije u Evropi mogao teško da pogodi pojedine velike industrijske grupe.

“Kada vidimo kako će IRA uticati (na evropske kompanije), zaključujem da na ovoj konferenciji nismo dovoljno razgovarali o toj temi”, rekao je neimenovani viši bankar.

“Preti velika opasnost da će evropske firme prebaciti svoja ulaganja iz Evrope u Sjedinjene Države”, upozorio je.

Neke međutim najviše brine što vlastima Evropske unije treba puno vremena da smisle rejšenje.

Kod IRA-e kompanije bar znaju što mogu da očekuju, rekla je za Rojters Veronika Grim, članica veća ekonomskih „mudraca“ koji njemačku vladu savjetuju u pitanjima ekonomske politike.

“Mi u Evropi dotle raspravljamo trebaju li nam subvencije i porez na ​​superprofit”, istakla je Grim.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *