Azijska tržišta: Mješoviti rezultati indeksa, brinu kineski podaci

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta su mješovita uoči ključnih izvještaja o inflaciji ove nedjelje, uključujući izvještaj o indeksu potrošačkih cijena u SAD-u koji bi trebalo da se objavi u srijedu i indeks proizvođačkih cijena u četvrtak.

U regiji, kineski indeks potrošačkih cijena bio je nepromijenjen u junu na godišnjem nivou, što je najniđe od februara 2021. U međuvremenu, proizvođačke cijene pale su 5,4% na godišnjem nivou, što je najbrža stopa pada od decembra 2015.

Američka ministarka finansija Janet Yellen završila je svoj posjetu Pekingu i rekla da su razgovori bili “direktni ” i “produktivni”, stavljajući bilateralne veze na “sigurnije temelje”.

U Japanu je Nikkei 225 pao 0,87%, povećavajući gubitke nakon što je u petak pao više od 1%, a Topix je zabilježio gubitak od 0,61%.

Južnokorejski Kospi bio je viši za 0,26%, dok je Kosdaq zabilježio gubitak od 0,33%. Australski S&P/ASX 200 porastao je 0,15%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu se oporavio i popeo za 1,57%, a tržišta kontinentalne Kine takođe su porasla. Shanghai Composite dobio je 0,38%, a Shenzhen Component 0,56% u ponedjeljak.

U petak su američka tržišta zatvorena niže zbog straha da će američka centralna banka povećati stope ovog mjeseca, pri čemu će sva tri glavna indeksa pasti.

Izvještaj Ministarstva rada o radnim mjestima za jun pokazalo je da su plate porasle manje od očekivanog, što se smanjilo u odnosu na maj. Nepoljoprivredne plate porasle su za 209.000, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 3,6%.

Dow Jones Industrial Average zabilježio je najveći gubitak od 0,55%, dok je S&P 500 pao za 0,29%, a Nasdaq Composite za 0,13%.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *