Twitter sprema tužbu protiv Zuckerberga zbog platforme Threads

Dodajte komentar

Twitter je zaprijetio da će tužiti Meta Platforms zbog svoje nove platforme Threads u pismu koje je Twiterov advokat Alex Spiro poslao Marku Zuckerbergu.

Meta, koja je pokrenula Threads u srijedu i koja je prijavila više od 30 miliona prijava, nastoji da pretekne Twitter Elona Muska uz pomoć milijarde korisnika Instagrama.

Spiro je u svom pismu optužio Metu da je zaposlio bivše zaposlene Twittera koji su “imali i imaju pristup Twitterovim poslovnim tajnama i drugim visoko povjerljivim informacijama”, prvo je izvijestila News web stranica Semafor.

“Twitter namjerava striktno da sprovede svoja prava intelektualne svojine i zahtijeva da Meta preduzme hitne korake i da prestane da koristi bilo kakve Twitter poslovne tajne ili druge visoko povjerljive informacije”, napisao je Spiro u pismu.

Izvor Reutersa potvrdio je njegov sadržaj u četvrtak. Spiro nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

“Niko u inženjerskom timu Threads nije bivši zaposleni Twittera – to jednostavno nije tačno”, rekao je portparol Mete Andy Stone.

Bivši viši zaposleni Twitter-a rekao je Reutersu da ne znaju za bilo koje bivše osoblje koje je radilo na pokretanju Threads, niti bilo kakvo više osoblje koje je došlo u kompaniju Meta.

U međuvremenu, vlasnik Twittera Musk je rekao: “Konkurencija je u redu, varanje nije”, kao odgovor na tvit u kojem se citira vijesti o platormi Threads.

Meta posjeduje Instagram i Facebook.

Od Muskovog preuzimanja platforme društvenih medija prošlog oktobra, Twitter je dobio konkurenciju u vidu platformi Mastodona i Blueskyja, između ostalih. Korisnički interfejs Threads, međutim, podseća na platformu za mikroblogovanje.

Ipak, Threads ne podržava pretraživanje ključnih riječi ili direktne poruke.

Da bi podnio zahtjev za krađu poslovne tajne protiv Mete, Twitteru bi bilo potrebno mnogo više detalja od onoga što je u pismu, rekli su stručnjaci za pravo intelektualne svojine, uključujući profesora prava sa Stanforda Marka Lemleya.

“Samo zapošljavanje bivših radnika Twittera (koje je sam Twitter otpustio ili otjerao) i činjenica da je Facebook napravio donekle sličnu stranicu vjerovatno neće podržati tvrdnje o poslovnoj tajni”, rekao je.

Jeanne Fromer, profesorica na Univerzitetu u New Yorku, rekla je da kompanije koje navode da kradu poslovne tajne moraju pokazati da su uložile razumne napore da zaštite svoje korporativne tajne. Slučajevi se često vrte oko sigurnosnih sistema koji su na neki način zaobiđeni.

Najnoviji izazov za Twitter prati niz haotičnih odluka koje su kompaniju udaljile od korinika i oglašivača, uključujući Muskov najnoviji potez da ograniči broj tvitova koje korisnici mogu pročitati dnevno.

Izvor: Yahoo finance/Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *