“Buduća Razvojna banka biće motor progresa crnogorske privrede”

Dodajte komentar

Investiciono-razvojni fond i buduća Razvojna banka Crne Gore biće snažan motor progresa u narednom periodu za privredu i crnogorske opštine, kazala je Izvršna direktorica Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Irena Radović. U emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakla je da IRF, ili buduća razvojna banka neće biti konkurencija komercijalnim bankama, jer će oni biti fokusirani na razvojne komponente i korisnike koji nemaju pristup finansijskim sredstvima komercijalnih banaka zbog povećanog rizika.

Vlada je juče usvojila Informaciju o aktivnostima u pravcu transformacije Investiciono razvojnog fonda Crne Gore A.D. u Razvojnu banku Crne Gore.

Radović je kazala da su pripreme za transformaciju u toku.

Komentarišući dobrobito tog poteza, Radović je objasnila da je cilj da se crnogorski proizvođači osnaže da svoje proizvode ne izvoze samo u region, već i na tržište EU i ostalih kontinenata.

“To je važno za jačanje lokalnih preduzeća i opština, kao i ranjivih kategorija kao što su mladi, startapovi žene, poljoprovredni proizvođači. Ono što mi želimo da postignemo je da kroz pristup evropskim fondovima, naša sredstva budu dodatno povoljnija, da kamatne stope budu niže, da ročnost bude veća, a da takođe koristimo dio sredstava za grant koji se vraća nakon realizacije investicije”, kazala je ona.

Dodala je da će ta institucija igrati važnu ulogu u razvoju crnogorske privrede.

“IRF ili buduća razvojna banka neće biti konkurencija komercijalnim bankama, jer će oni biti fokusirani na razvojne komponente i korisnike koji nemaju pristup finansijskim sredstvima komercijalnih banaka zbog povećanog rizika”, poručila je Radović.

Istakla je da postoji širok prostor za pristup fondovima za podršku privredi.

“Bitno je da fondovi postoje, a na nama je kako ćemo ih iskoristiti”, kazala je Radović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *