Usvojene Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period 2023-2026. godina

Dodajte komentar

Vlada je, na juče održanoj 60. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Dritan Abazović, usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od 2023 – 2026. godine, dokument koji je osnova za pripremu budžeta za narednu godinu.

U posmatranom periodu projektuje se:

– realni ekonomski rast na nivou od prosječno preko 3 odsto u periodu 2023-2026. godine;

– kontinuirano smanjenje deficita javnih finansija sa planiranih 7,2 odsto u 2023. na 3,4 odsto BDP-a u 2026. godini;

– ulaganje u finansiranje infrastrukturnih projekata od cca 1,6 mlrd EUR u periodu 2023 – 2026. godine;

– obezbjeđivanje stabilnog padajućeg trenda javnog duga sa planiranih 68,5 odsto BDP-a u 2023. na 61.3 odsto BDP-a u 2026. godini.

U dijelu poreske politike u periodu 2023 – 2026. godine akcenat će biti na mjerama za suzbijanje sive ekonomije, širenju poreskog obuhvata, implementaciji usvojenih i izmjeni postojećih zakonskih rješenja, sprovođenju strukturnih reformi, jačanju institucionalnog okvira i unapređenju funkcionisanja poreskog sistema, čime se utiče na projekcije nivoa prihoda i unapređenje poreske politike u srednjem roku.

Snažan oporavak u turizmu, dinamična privatna potrošnja u zemlji i veliki priliv stranih direktnih investicija, omogućili su očuvanje makrofinansijske stabilnosti u 2022. godini i postizanje snažnog privrednog rasta, navodi se u saopštenju Vlade.

– Brojni makroekonomski parametri bilježe do sada najbolje rezultate. Crnogorska ekonomija je u prošloj godini rasla brže od regionalnog prosjeka, pri čemu je nominalna vrijednost bruto domaćeg proizvoda dostigla rekordni iznos. Ekonomski rast u 2022. godini, prema preliminarnim podacima, je iznosio snažnih 6,1 odsto, pri čemu je u drugom kvartalu zabilježen zvanično najveći privredni rast u Evropi – ističe se u saopštenju.

Izgledi rasta crnogorske ekonomije u srednjem roku ocijenjeni su povoljnim. Očekuje se stabilizacija makroekonomskih parametara, nakon nekoliko godina velikih fluktuacija, pri čemu će rast ekonomije usporiti i stabilizovati se na održivijem nivou.

Prema preliminarnim makroekonomskim projekcijama Ministarstva finansija, u 2023. godini je procijenjen realni rast ekonomije od 3,4 odsto. Prema osnovnom srednjoročnom scenariju makroekonomskih kretanja, u naredne tri godine se očekuje prosječna stopa ekonomskog rasta od oko 3,0 odsto, sa projektovanim stopama od 3,2 odsto u 2024, 2,8 odsto u 2025. i 3,0 odsto u 2026. godini.

Kako se naglašava, u narednom periodu je potrebno implementirati dodatne mjere fiskalne konsolidacije koje će obezbijediti bolju naplatu i ostvarenje dodatnih budžetskih prihoda, kao i optimizovati javnu potrošnju, kako bi se obezbijedila održivost javnih finansija u dugom roku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *