S&P: Poslovna aktivnost u eurozoni stagnirala prošlog mjeseca

Dodajte komentar

Poslovna aktivnost u eurozoni stagnirala je u junu, odražavajući produbljeni pad industrijske proizvodnje i naglo usporavanje u uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabavke (PMI) u privatnom sektoru eurozone smanjio se u junu za 2,9 bodova u odnosu na maj, i iznosio je 49,9 bodova, saopštila je Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvještaje za S&P Global.

Junski PMI bio je tako neznatno ispod vrijednosti od 50 bodova koja signalizira stagnaciju aktivnosti. Više vrijednosti označavaju rast, a niže pad aktivnosti.

“Privreda eurozone oslabila je na kraju drugog tromjesečja do nivoa stagnacije, zaokruživši razdoblje snažnog rasta od početka godine, kojem je pokretač bio uslužni sektor”, zaključuju u HCOB-u.

Aktivnost u industriji smanjena je još snažnije nego u maju, a naglo je usporila i u uslužnom sektoru, pokazalo je istraživanje.

Problem za ekonomije bila je slabija potražnja, posebno u proizvodnom sektoru, zaključuju u HCOB-u. Potražnja za uslugama porasla je pak najslabije u pet mjeseci.

“Spoljna potražnja ponovo se smanjila i u industriji i u uslužnom sektoru”, dodaje se u izvještaju.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *