Porasle cijene nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima dok tržišta procjenjuju uticaj rezova snabdjevanja najvećih izvoznica Saudijske Arabije i Rusije u avgustu u okruženju slabih globalnih ekonomskih izgleda.

Cijena barela na londonskom tržištu je porasla u odnosu na prethodno zatvaranje 1,28 dolara, na 75,93 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 1,26 dolara višoj cijeni, od 71,05 dolara.

U ponedjeljak je Saudijska Arabija najavila da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno na avgust, dok su se Rusija i Alžir dobrovoljno javile da će smanjiti svoju proizvodnju i nivo izvoza u avgustu, prenosi Hina.

Ako rezovi budu potpuno ispunjeni, ukupna će smanjenja iznositi 5,36 miliona barela dnevno u odnosu na nivoe iz avgusta prošle godine, a moguće i više od toga jer nekoliko proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njihovih partnera (OPEC+) ima teškoća u ispunjavanju svojih proizvodnih kvota, rekao je analitičar PVM-a Tamas Varga.

Međutim, u prethodnom su trgovinskom danu, nakon ranojutarnjeg rasta, cijene nafte pale su pod pritiskom sumornih makroekonomskih izgleda.

Trgovanje u utorak ujutro sugeriše da se malo toga promijenilo u dinamici nafte uprkos najavama u ponedjeljak, rekao je Craig Erlam iz OANDA-e.

“Samo bi značajan proboj iznad 77 dolara mogao sugerisati da se nešto promijenilo, inače će se nastaviti trgovina unutar ograničenog raspona”, dodao je Erlam.

Poslovna istraživanja pokazala su pad globalne fabričke aktivnosti zbog slabe potražnje u Kini i Evropi, a proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je takođe dodatno pala u junu i dotakla nivoe viđene posljednji put u početnom talasu pandemije covida 19.

Takve šire neizvjesnosti vjerovatno će zasjeniti napore OPEC+ da smanji snabdjevanje, smatraju neki analitičari.

Čak i prije tih novih najava rezova, podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) sugerisali su da će tržište nafte u trećem i četvrtom tromjesečju imati deficit snabdjevanja od oko dva miliona barela dnevno, primijetili su analitičari Commerzbanka.

No ipak cijene nafte nijesu znatno skočile nakon te vijesti, najviše zbog zabrinutosti za potražnju, posebno s obzirom na spori ekonomski oporavak u Kini nakon ukidanja ograničenja zbog koronavirusa. U međuvremenu se u SAD-u i Evropi očekuje rast kamatnih stopa u nastojanju da se riješi istrajno visoka inflacija.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedjeljak barel korpe nafte njegovih članica koštao 76,12 dolara i nije se znatnije promijenio u odnosu na prethodni dan.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *