Njemačkoj godišnje potrebno milion i po radnika iz inostranstva

Dodajte komentar

Jače useljavanje rješenje je za nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj, rekla je Monika Schnitzer, predsjedavajuća Vijeća ekonomskih stručnjaka njemačke vlade.

“Njemačkoj treba 1,5 miliona useljenika godišnje kako bismo, ako se odbije enormno iseljavanje, svake godine imali 400.000 novih građana i tako sačuvali broj radnika”, rekao je za Süddeutsche Zeitung stručnjak iz kolokvijalno poznatog savjetodavnog tijela. kao “savjet ekonomskih mudraca”.

“Hitno nam je potrebna kultura dobrodošlice. Ako Intel gradi fabriku u Magdeburgu i treba mu strane kvalifikovane radnike, oni takođe moraju osjećati da su tamo dobrodošli”, rekla je Schnitzerova.

Ocijenila je da novi njemački zakon o profesionalnom radu ide u tom smjeru. No, prema njenim riječima, potrebno je više, na primjer usluge za imigrante koje im neće stvarati strah, već će pružati usluge.

“Ne treba da insistiramo da stranci govore njemački za svaki posao, ali moramo paziti da radnici službi za strance govore engleski”, pojasnila je Schnitzerova.

Prije deset dana njemačka vladajuća tročlana koalicija svojom je većinom u Bundestagu progurala novi zakon o useljavanju kvalifikovanih radnika. Novost u njemu je, između ostalog, tzv. sistem šansi koji se temelji na bodovima koji se stiču prema različitim kriterijumima.

To uključuje poznavanje jezika, radno iskustvo, dob i veze s Njemačkom. IT stručnjaci će ubuduće moći dolaziti u Njemačku i bez fakultetske diplome, ako dokažu da imaju potrebne kvalifikacije.

Vijeće ekonomskih stručnjaka njemačke Vlade ima pet članova i kao državno tijelo bavi se analizom ukupnog ekonomskog razvoja zemlje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *