Nagel: Inflacija uporna, biće još podizanja kamata

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) vjerovatno će dodatno povećati kamatne stope u borbi protiv jake inflacije. Iako usporava, stopa inflacije je još previsoka da bi se opustili, rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel.

“Posljednje prognoze pokazuju da ne možemo očekivati brzu stabilizaciju cijena”, rekao je Nagel u ponedjeljak na bankarskom samitu u Frankfurtu.

“Inflacija je upornija nego što se očekivalo i monetarna politika sada mora da bude upornija i dosljednija nego što se očekivalo”, dodao je.

Nakon godina nulte pa čak negativne kamatne stope, ECB je prošlog ljeta promijenila kurs pod pritiskom visokih cijena.

ECB je od prošlog jula osam puta povećala referentnu kamatnu stopu, na sadašnjih 4,0 odsto. Istovremeno, predsjednica ECB-a Christine Lagarde već je najavila novu korekciju naviše prije sljedećeg sastanka upravnog odbora, 27. jula.

Slično je izjavio i Nagel, koji kao član uprave ECB-a odlučuje o visini kamatne stope.

“O daljem povećanju kamatnih stopa odlučićemo… prema razvoju situacije i budućim podacima. Po mom mišljenju, pred nama je još dug put”, rekao je.

Veće kamate poskupljuju finansiranje. To zauzvrat usporava potražnju i hladi inflaciju. ECB ima za cilj da zadrži stopu inflacije – rast maloprodajnih cijena – na dva odsto u srednjem roku.

Inflacija je u posljednjih nekoliko mjeseci počela da usporava, ali to je uglavnom zbog pojeftinjenja energenata. Osnovna inflacija, bez nestabilnih cijena energenata i hrane, za sada ne jenjava.

“Prema preliminarnoj procjeni, osnovna inflacija u junu je iznosila 5,4 odsto, nešto više nego prethodni mjesec”, rekao je Nagel, što znači da je osnovna inflacija postojanija nego što sugeriše opšti pad stope.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *