Istraživanje “izbrisalo” 10 milijardi funti tržišne kapitalizacije AstraZenece

Dodajte komentar

Gotovo 10 milijardi funti izbrisano je iz tržišne vrijednosti AstraZenece zbog zabrinutosti da novi lijek protiv raka pluća možda neće biti tako uspješan kako se pretpostavljalo.

Dionice englesko-švedske farmaceutske kompanije pale su čak 6 odsto u ponedjeljak ujutro nakon izvještaja o prvim rezultatima svoje treće faze ispitivanja za datopotamab deruxtecan, bilježeći najveći pad među FTSE 100 kompanijama.

Firma je rekla da je studija pokazala da lijek, koji razvija sa Daiichi Sankyom, može zaustaviti pacijentovo napredovanje raka duže od docetaksela, lijeka koji se trenutno smatra standardom za hemoterapiju, ali da je prerano reći na osnovu statističkih podataka hoće li pacijenti živjeli bi duže.

Susan Galbraith, izvršna potpredsjednica onkološkog istraživanja i razvoja u AstraZeneci, rekla je da rezultati ispitivanja pružaju uvjerljive dokaze o budućoj potencijalnoj ulozi koju bi lijek mogao imati u liječenju pacijenata s rakom pluća.

Međutim, ulagači su izbrisali gotovo 10 milijardi funti s tržišne vrijednosti farmaceutske firme od ukupno 174 milijarde funti, nakon što su analitičari protumačili ranu studiju kao indikaciju da lijek možda nije tako uspješan kao drugi koje je razvila AstraZeneca, poput Enhertua.

Analitičari u Citiju pozdravili su rezultate, ali su rekli da lijek “možda nije najbolji u apsolutnoj koristi kojoj su se ulagači nadali”. Neki analitičari procjenjuju prodaju novog lijeka od 10 milijardi dolara do 18 milijardi dolara.

Analitičari Barclaysa i Credit Suissea rekli su da su dioničari tražili od AstraZenece da rezultate proglasi “klinički značajnim”. Kompanija je rekla da je klinički značaj “subjektivna procjena” i da je potrebna dalja analiza za tumačenje rezultata.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *