Jovović: Odbor udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG traži zasebno ministarstvo turizma

Dodajte komentar

Iz Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore (PKCG) apeluju da Ministarstvo turizma bude zasebno, a ne kao do sada u sklopu resora ekonomskog razvoja.

“Apelujemo i sada, jer je Crna Gora turistička destinacij a i turizam čini četvrtinu bruto domaćeg proizvoda. Ako posmatramo saobraćaj, poljoprivredu, trgovinu turizam je pokretač svega toga”, kazao je Pobjedi predsjednik Odbora Ranko Jovović ističući da je jedinstveni stav svih njegovih članova da Ministarstvo turizma treba da bude zaseban resor i u budućoj vladi.

On smatra da bi se zasebnim Ministarstvom turizma osigurala efikasnost, operativnost i zasigurno bolji rezultat u rješavanju problema sa kojima se susrijeće turistička privreda.

“Sa izazovima današnjice kojih ima, čini mi se, više nego ikada od rata u Ukrajini, postkovid situacije… definitivno bi ministarstvo imalo pune ruke posla”, poručuje Jovović. Trenutno kao jedan od gorućih problema vidi nedostatak radne snage.

-Upravo tubi mogla biti ključna uloga ministarstva koje bi radilo na legislativi i kadrovskoj strategiji kako bismo narednu sezonu i sve ostale dočekali spremnismatra Jovović. Takođe, ističe da bi se to ministarstvo moglo ozbiljnije pozabaviti suzbijanjem sive ekonomije u ovoj privrednoj grani.

-Kad je u pitanju siva ekonomija i legalizacija smještaja, moramo sem kaznene politike razmišljati i o uvođenju stimulativnih mjera za one koji se legalno bave turizmom. Potrebno je raditi i na pojednostavljenju registracije privatnog smještaja kao i kreiranju E visitora za jednostavnu registraciju i evidenciju gostiju. Svjedoci smo da samo restriktivne mjere ne daju puni rezultat niti su dovele do iskorjenjivanja ili svođenja na prihvatljivu mjeru sivu ekonomiju smatra Jovović dodajući da pojednostavljenjem procedura i propisa stvaramo mogućnost za širi obuhvat i veći budžetski prihod. Podsjećamo daje u vladi bivšeg premij era Zdravka Krivokapića turizam bio dio novog Ministarstva ekonomskog razvoj a, dok se u tehničkoj vladi Dritana Abazovića ono sada zove Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Činjenicu da u Krivokapićevoj vladi nije bilo ministarstva turizma mnogi su osuđivali i kazali da je to bio indikator odnosa prema onome što je gro ekonomije Crne Gore.

Ocjenjujeno i da se u prethodnim godinama Vlada “poigravala turizmom” za političke potrebe.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *