Najbolji argument protiv koncesije Aerodroma

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

“Slučajno ili ne, juče smo dobili najbolji argument protiv davanja koncesije nad kompanijom Aerodromi Crne Gore. Naime, minorno povećanje takse za bezbijednost, dovelo je do burne reakcije i povlačenja letova dvije niskobudžetne aviokompanije od jeseni 2023. godine”, naveli su na svom Facebook profilu iz kompanije Fidelity consulting.

Kako su kazali, u slučaju koncesije, jedina metrika koja zanima koncesionara je, potpuno prirodno, profit dok je u slučaju državnog vlasništva, primarni interes broj putnika koji Aerodromi Crne Gore opsluže a sve u cilju što boljeg rada turističke industrije koja doprinosi preko 30% BDP-a naše države.

“Kada su Aerodromi u vlasništvu države, odluka o povećanju takse se lako može opozvati a samim tim cijene će se odmah vratiti na pređašnji nivo, što bi u relativno kratkom vremenskom roku ponovo privuklo niskobudžetne aviokompanije da obnove linije ka Crnoj Gori.
Da su Aerodromi Crne Gore dati u koncesiju, odluka o taksama bi bila u nadležnosti koncesionara kome je jedini cilj, da ponovimo – profit a ne broj putnika. Dakle, Crna Gora, kao avio destinacija, ne smije da dozvoli luksuz da se odluke o taksama (i ostale komercijalne odluke) od kojih umnogome zavisi broj turista koji dolaze u našu zemlju, donose na način da se ne posmatra broj putnika na Aerodromima Crne Gore. Naravno, obavezne su investicije u infrastrukturu, optimizacija broja zaposlenih i dodatna profesionalizacija upravljačkog kadra”, navode iz Feidelitija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *