Euribor: Dužnici ne bi trebalo da računaju na predah u narednom periodu

Dodajte komentar

Vrijednost tromjesečnog euribora je na dan 30. juna ove godine iznosila 3,577 odsto, što je za pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto).

Šestomjesečni euribor je na nivou od 3,9 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine, kada su posljednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

Posljednji dan juna značajan je za sve korisnike dugoročnih kredita sa promjenljivom kamatnom stopom koja uključuje tromjesečni ili šestomjesečni euribor. Vrijednost ove kamate na dan 30. juna koristi se za obračun narednih rata kredita – julske, avgustovske i septembarske za zajmove sa tromjesečnim euriborom (3M), odnosno sledećih šest rata za kredite sa šestomjesečnim euriborom (6M).

Tačno godinu dana ranije, 30. juna 2022. godine, vrijednost 3M euribora još je bila „u minusu“ i iznosila je -0,195 odsto. Dvije nedjelje kasnije prelazi u plus i iznosi 0,002 odsto, da bi se rast uporan koliko i inflacija nastavio do danas, kada će u rate naših građana i preduzeća zaduženih u kreditima čije kamate prate kretanje euribora biti uračunato 3,577 odsto.

Što se tiče 6M euribora, njegova vrijednost 30. juna ove godine iznosila je 3,9 odsto, što je najviše od oktobra 2008. godine, tokom velike svetske finansijske krize. Na dan 31. decembra 2022. godine, kada su posljednji put usklađene rate kredita vezanih za 6M euribor, njegova vrijednost iznosila je 2,693 odsto.

Ako je suditi prema izjavama predsjednice ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde), dužnici ne bi trebalo da računaju na predah u narednom periodu, s obzirom na to da je, kako je poručila na samitu u portugalskom gradu Sintri, „inflacija u eurozoni ušla u novu fazu koja bi mogla da se oduži neko vrijeme“, prenosi Biznis.rs.

Lagard je zato poručila da će ECB morati da zadrži svoju strogu monetarnu politiku povećanja kamatnih stopa i da je malo vjerovatno da će u bliskoj budućnosti moći sa punim povjerenjem da izjavi da su dostignute maksimalne kamatne stope, prenio je Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *