100 najvećih američkih banaka po konsolidovanim sredstvima

Dodajte komentar

Najvećih 100 banaka u SAD-u zajedno drži 18,8 triliona dolara u konsolidovanoj aktivi, ali nedavni kolapsi banaka poput Silicon Valley Bank i First Republic izazvali su zabrinutost u cijelom bankarskom svijetu.

Infografika u nastavku, koristeći podatke Federalnih rezervi, daje prikaz 100 najvećih banaka u zemlji prema veličini njihove konsolidovane imovine.

Najveća američka banka je JP Morgan Chase sa aktivom od preko 3,3 triliona dolara, dok je Bank of America ostala na drugom mjestu sa 2,5 triliona dolara. Evo detaljnijeg pregleda:

Prve dvije banke zajedno čine oko 30% konsolidovane aktive na ovoj listi. Sa druge strane, najmanja banka je Bremer banka sa 15,8 milijardi dolara konsolidovane imovine. Iako se ovo malo, u Americi zapravo posluje hiljade čak i manjih komercijalnih finansijskih institucija .

Mnoge banke su doživjele značajne promjene od posljednjih podataka Fed-a na kraju 2022. BMO Harris je napredovao za 10 mjesta, sa 177 milijardi dolara u konsolidovanoj aktivi na 265 milijardi dolara – povećanje od 50% . U februaru je banka kupila Bank of West sa sjedištem u San Franciscu (koja je prethodno bila 34. na ovoj listi).

First Citizens je takođe zabeležio poboljšanje, sa 30. na 16. mesto, zahvaljujući akviziciji ostataka banke Silicijumske doline.

U maju 2023. planirano spajanje First Horizonta i TD Banke je obostrano prekinuto. Spajanje bi, da je došlo, dovela do toga da TD Banka nadmaši veličinu Capital One.

“Teškaši” američkog bankarskog sistema

Velike banke manje su rizične u kontekstu zajmIoprimaca u smislu njihove likvidnosti, držeći ogromne sume u diversifikovanoj aktivi, dok manje i regionalnije američke banke imaju užu marginu greške. Međutim, mnogi drugi faktori izvan veličine utiču na rizik, kao što je kreditni portfolio institucije ili stil upravljanja.

Očekuje se da će volatilnost u bankarskom sektoru imati implikacije na širu ekonomiju. Na primjer, očekuje se da će se kapacitet bankarskih kredita smanjiti za 1% ove godine, što je pomak za koji MMF očekuje da će oduzeti skoro pola procentnog poena ukupnog BDP-a SAD-a.

Najveće banke su izdvojile milijarde u iščekivanju loših kredita kao rezultat rasta kamatnih stopa FED-a. JP Morgan Chase trenutno ima izgrađene rezerve/rezerve od 2,3 milijarde dolara. Evo pogleda na neke od tekućih rezervi koje su banke izdvojile:

Izvor: VisualCapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *