Prva kompanija čija vrijednost je prešla tri hiljade milijardi dolara

Dodajte komentar

Američka tehnološka kompanija Apple postala je prva korporacija na svijetu koja je premašila vrijednost od tri hiljade milijardi dolara po zatvaranju berze.

Taj rezultat, kako piše Wall Street Journal, odražava trajni uticaj iPhone – pametnog telefona koja nastavlja da transformiše život i trgovanje širom svijeta.

Apple, nastao u garaži u Kaliforniji kao komputerska kompanija, sada vrijedi duplo više od svog vječitog rivala Google i sedam puta više od naftnog gigatna Exxon Mobile koji je godinama bio najvrednija kompanija na svijetu.

Akcije Apple-a su rasle ove godine zbog nove potražnje na tržištima u razvoju kao što je Indija, ali i s novim uređajem poslije više godina, AR naočarima Vision Pro. Taj uređaj koji košta 3.499 dolara kombinuje virtuelnu realnost s mogućnošću da implementira digitalni sadržaj u stvarnom svijetu.

Od početka godine, vrijednost akcija Apple-a je porasla za skoro 50 odsto.

Kompaniji su trebale 42 godine da 2018. dostigne vrijednost od hiljadu milijardi dolara, a onda još dvije godine da dođe do dvije hiljade milijardi dolara. Za novi rekord od tri hilade milijardi dolara je bilo potrebno još tri godine.

Apple je u januaru 2022. na kratko tokom dana prešao tržišnu vrijednost od tri hiljade milijardi dolara, ali nije uspio da se zadrži iznad te granice do zatvaranje berze.

Beta

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *