Najveći depozit od 26,6 miliona eura ima stranac

Dodajte komentar

U crnogorskim bankama na kraju maja 85 građanaje imalo više od milion eura, pokazuju podaci koje je Pobjedi dostavila Centralna banka (CBCG). Vlasnik najvećeg depozita od 26,6 miliona euraje stranac. Ukupni depoziti u crnogorskim bankama dostigli su 5,2 milijarde eura i za gotovo petinu su povećani u odnosu na isti period prethodne godine.

“Prema dostavljenim podacima banaka, od 85 fizičkih lica sa milionskim depozitima, 73 depozita su u kategoriji od jedan do pet miliona eura, sedam depozita je u kategoriji od pet do deset miliona, jedan depozit je u kategoriji od deset do 15 miliona, dva depozita su u kategoriji od 15 do 20 miliona, dok su dva depozita u kategoriji iznad 20 miliona”, kazali su iz CBCG.

Prema podacima vrhovne monetarne institucije 25 naših građana raspolaže depozitima većim od milion eura, dok 60 stranaca imaju u našim bankama više od milion eura.

“Posmatrano u jednogodišnjem uporednom periodu, broj milionera fizičkih lica je povećan za 12, dok je na osnovu mjesečnih podataka sa kraja maja, iznos najvećeg depozita fizičkog lica manji za 10,6 miliona eura, posmatrano u odnosu na isti period prethodne godine”, precizirali su iz CBCG.

Ukupni depoziti fizičkih lica na kraju maja iznosili su 2,48 milijardi eura ili 47,9 odsto ukupnih depozita u sistemu. Prema podacima CBCG posljednjeg dana maja u Crnoj Gori bilo je 330 pravnih lica koja imaju depozit u iznosu od milion i više eura. Za godinu je broj firmi sa milionskim depozitima povećan za 30. Od toga, 261 depozit pravnih lica je u kategoriji od jednog do pet miliona eura, 34 depozita su u kategoriji od pet do deset miliona, 14 depozita su u kategoriji od deset do 15 miliona. Depozit od 15 do 20 miliona eura ima 14 preduzeća, dok sedam kompanija ima u bankama depozit veći od 20 miliona eura.

Najveći pojedinačni depozit neke kompanije na kraju maja iznosio je 67,8 miliona eura.

“Riječ je o pravnom licu čija je osnovna djelatnost obrada podataka, smještanje aplikacija, pružanje aplikativnih usluga i slično”, rekli su iz CBCG, što znači da je riječ o kompaniji iz IT sektora.

Depoziti pravnih lica na kraju maja iznose 2,7 milijardi eura ili 52,1 odsto ukupnih depozita u sistemu. Ukupni depoziti u crnogorskim bankama na kraju maja dostigli su 5,2 milijarde eura.

“U odnosu na isti period prethodne godine, ukupan iznos depozita je povećan za 804 miliona eura, odnosno za 18,3 odsto. Depoziti po viđenju su dominantni sa 79,45 odsto učešća u ukupnim depozitima”, saopšteno je iz CBCG.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *