Skupština Marine danas o dividendi

Dodajte komentar

Skupština akcionara Marine Bar danas će, između ostalog, odlučivati o podijeli dobiti iz prethodnih godina, ali iz kompanije nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” koliko će ona iznositi i da li će poštovati zaključak Vlade od 8. juna.

U dnevnom redu zakazane skupštine nije bio predlog o raspodjeli dividende, dok je Vlada donijela zaključa da sva državna preduzeća budžetu uplate višak prihoda nad rashodima koji su imali u prethodne dvije godine i to 30 odsto viška za 2021. i 70 odsto za 2022. godinu.

Na dnevnom redu Skupštine akcionara zakazane za 30. june nema takvog predloga odluke, već je manjinski akcionar Milan Ćetković predao inicijativu za podjelu dividende u iznosu od 215 hiljada eura.

Marina Bar ima ukupnu neraspoređenu dobit od tri miliona eura. U 2021. godini je ostvarena dobit nakon oporezivanja iznosila 296 hiljada eura, dok je za prošlu godinu bila 337 hiljada eura.

Ukoliko bi se koristio zaključak Vlade, Marina bi akcionarima trebalo da isplati 30 odsto dobiti iz 2021. godine, što je 89 hiljada eura, i 70 odsto iz 2022. godine, što iznosi 236 hiljada eura, tako bi ukupna bruto dividenda iznosila 325 hiljada eura. To bi iznosilo 21,3 centa bruto po akciji.

Država u Marini Bar direktno ima 19,5 odsto akcija, državni Investiciono razvojni fond 17 odsto, Fond penzijskog i invalidskog osiguranja 13,4 odsto, a Zavod za zapošljavanje 4,5 odsto, tako da državni paket akcija iznosi 54,4 odsto. Radnici i ostali mali akcionari imaju preostalih 45,6 odsto.

Ostale tačke dnevnog reda su usvajanje poslovnih izvještaja, kao i izvještaja revizora, imenovanje novog odbora direktora i izbor novog revizora.

Iz Vlade su ranije saopštili da od dividendi državnih firmi dobiju oko 40 miliona eura. Od velikih državnih kompanija odluku o podijeli dobiti donio je Crnogorski elektroprenosni sistem i to od 8,2 miliona eura, gdje država ima 55,4 odsto vlasništva.

Skupština akcionara Elektroprivrede donijela je odluku da prošlogodišnju dobit od 4,2 miliona eura ostavi kao neraspoređenu a da je koristi za finansiranje investicija. Rudnik uglja je takođe imao dobit u prošloj godini od četiri miliona eura, ali će i ona biti usmjerena u neraspoređenu i korišćena za planirane investicije.

Ovim kompanijama su iz resornog ministarstva dali saglasnost da dobit koriste za investicije.

Izvor: Vijesti.me

Goto: Screenshot

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *