Cijene stanova ne padaju, tražnja na primorju manja za trećinu

Dodajte komentar

UPodgorici je u prvoj polovini godine tražnja za nekretninama i dalje velika, a cijene su i dalje na prošlogodišnjem nivou. I na Primorju, iako je došlo do pada tražnje za 30 odsto, cijene su ostale iste, kazali su Pobjedi predstavnici agencija za nekretnine.

– U Podgorici je malo useljivih stanova na tržištu, pa ponuda ne može da isprati rastuću tražnju – kazao je vlasnik agencije Multitask nekretnine Stefan Mišković.

Prosječna cijena stana u novogradnji u Podgorici je trenutno 1.500 eura po kvadratu. Mišković je precizirao da su stanovi oko BIG fashion tržnog centra i Preko Morače 2.000 eura po kvadratu, a u ostalim djelovima grada 1.400 do 1.500 eura.

– Govorimo o komercijalnoj gradnji, odnosno današnjim standardima u gradnji. Zavisno od projekta i kvaliteta gradnje ta cijena može varirati, tako da na istom lokalitetu imamo različite cijene zbog kvaliteta objekta (objekti sa ograničenim pristupom, zajedničkim sadržajima, visokim plafonima, kvalitet završnih materijala i sl.) – pojasnio je Mišković i naglasio da se stanovi uglavnom prodaju u izgradnji.

– Trenutno je u izgradnji nekoliko hiljada stanova u Podgorici i očekujemo da će završetkom tih projekata doći do stabilizacije, jer će izbor stanova biti veći što će neminovno voditi smanjenju transakcija i posljedično smanjenju investicija. Tako da blagi pad cijena ne treba očekivati prije kraja naredne godine – prognozira Mišković i dodaje da na sve dodatno utiče i povećanje euribora i kamatnih stopa u zemlji i inostranstvu, pa je smanjen interes i kupaca i investitora za kreditima.

Izvršni direktor agencija Montenegro Prospect Ivan Dašić kaže da je pad cijena nekretnina od 30 odsto očekivan, s obzirom na rekordne stope inflacije u mnogim razvijenim zemljama.

– Visoke kamatne stope, svijest o recesiji u svijetu i nacionalnim ekonomijama uglavnom je odložila planove za kupovinu nekretnina u inostranstvu – kazao je Dašić.
Prema njegovim riječima, u Kotoru i Tivtu minimalna cijena stare gradnje je 2.000 eura za kvadrat, a novogradnje 2.800 do 3.000 eura.

– Herceg Novi je jeftiniji. Na Budvanskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je minimalno 1.900 eura, a novogradnje 2.400. Na Barskoj rivijeri kvadrat stare gradnje je 1.500, a nove 2000 eura. Kako je dijapazon cijena jako širok u zavisnosti od lokacije, kvaliteta, pogleda, govorim o minimalnim cijenama – rekao je Dašić, naglašavajući da su cijene ostale na istom nivou u odnosu na početak godine.

– Naše tržište je tradicionalno sporo u reakciji na promjene u tražnji. Takođe mi kao malo tržište kome stabilno raste popularnost ne trebamo značajan dio ,,kolača“ inostranih investitora – pojasnio je Dašić, koji pretpostavlja da se cijene neće mijenjati do kraja godine, a početkom naredne očekuje pad kao prirodnu, doduše usporenu reakciju na pad tražnje.

Renta u Podgorici pala pet do deset odsto

Mišković je kazao da postoji blagi pad tražnje u segmentu rentiranja stanova, mada je ona i dalje na visokom nivou.

– Taj blagi pad tražnje prati i blagi pad cijena rente, ali pomjeranja su od pet do deset odsto zavisno od lokacije – kazao je Mišković.

Garsonjere u Podgorici se rentiraju po prosječnoj cijeni od 250 eura, jednosobni stanovi 400, dvosobni 650, a trosobni 900 i više eura.

On smatra da je do blagog pada cijena rente došlo usljed manjeg broja Rusa i Ukrajinaca koji dolaze u Crnu Goru, dok se sve više turskih državljana nastanjuje u Podgorici. Smatra da je nezahvalno davati dugoročne prognoze o cijeni rente.

– Kao što niko nije mogao predvidjeti geopolitička dešavanja i reperkusije na trzište rente kod nas, tako je nezahvalno prognozirati šta će dalje biti. Sigurno je, međutim, da u prvih šest mjeseci nemamo trend dolazaka stranaca i povećanje tražnje koju smo imali u prošloj godini i da je realno očekivati manji pad rente do kraja godine – zaključio je Mišković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *