Od sjutra na snazi izmjene zakona o akcizama

Dodajte komentar

Izmjene zakona o akcizama usvojene u februaru ove godine sjutra stupaju na snagu, a uticaće na povećanje cijena paklice cigareta za oko deset centi, kilograma slatkiša za oko 60 centi, povećanje cijena plastike za jednokratnu upotrebu, kao i smanjenja akciza na gorivo za poljoprivrednike, ribare, dio registrovanih prevoznika…

Dopunama zakona izmijenjen je kalendar akciza za duvanske proizvode, kako bi se u 2025. godini ispunila direktiva Evropske unije da ukupna akciza (specifična i proporcionalna) na cigarete ne može biti manja od 90 eura na hiljadu cigareta, što je 1,8 eura na paklicu.

Ovom izmjenom je ubrzan kalendar pa ona povećanja koje je trebalo da stupe naredne godine, počinju sada od 1. jula.

Od sjutra specifična akciza se povećava sa 47,5 na 49 eura na hiljadu komada, dok se proporcionalna povećava na 24,4 odsto od maloprodajne cijene. Akciza ulazi u obračun PDV-a, pa se maloprodajna cijena uvećava i za taj iznos.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” ova usklađivanja uticati na povećanje cijena za oko deset centi po paklici, zavisno od vrste i proizvođača. “Vijesti” saznaju da nisu svi trgovci duvanskim proizvodima donijeli odluke o povećanju cijena, ali da će to uraditi narednih dana.

Prema predloženom kalendaru, akcize na cigarete će se postepeno povećavati i 1. januara i 1. jula 2024. godine, kao i 1. januara 2025. godine.

“Na ovaj način, nakon punih 14 godina, obezbijediće se i potpuna usklađenost visine akcize sa minimumom koji je propisan Direktivom Savjeta 2011/64/EU od 21. juna 2011. o strukturi i stopama akcize koje se primjenjuju na prerađeni duvan, a kojom je propisano da ukupna akciza (specifična i proporcionalna), za ovaj akcizni proizvod iznosi 90 eura za 1000 komada, odnosno ukupno akcizno opterećenje ne smije biti ispod 60% maloprodajne cijene cigareta”, navedeno je iz Ministarstva finansija.

Na snagu sjutra stupa i član kojim se na proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladoled uvodi akciza od 0,5 eura. Kako akciza ulazi u obračun PDV-a od 21 odsto ukupno, povećanje bi iznosilo 60,5 centi, ali trgovci zbog svojih troškova mogu i dodatno povećati. Uvođenje akciza na slatkiše je takođe jedna od obaveza iz postupka pristupanja Evropskoj uniji.

Od sjutra važe i akciza od 0,4 eura po kilogramu proizvoda od plastike za jednokratnu upotrebu. To se odnosi na plastične čaše, jednokratni pribor za hranu od plastike i slično. Akciza se ne plaća na proizvode od plastike koji se koriste kao ambalaža u industriji hrane i pića i za upotrebu u medicinske svrhe.

Za male registrovane proizvođače alkohole, koji godišnje proizvode do 1.500 litara čistog alkohola, uvodi se povoljnost da za hektolitar (100 litara) čistog alkohola plaćaju akcizu od 300 eura, dok za ostale važi iznos od 1.250 eura.

Akciza se neće plaćati na mineralna goriva koja se upotrebljavaju kao gorivo za pogon poljoprivrednih mašina na registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Usvojenim izmjenama koje stupaju na snagu pravo na povraćaj plaćene akcize na goriva može da ostvari pravno lice i preduzetnik koji obavlja djelatnost linijskog prevoza putnika u drumskom saobracaju.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *