Azijska tržišta: Investitori ulagači oprezni, dolar ojačao

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama u petak trguje oprezno jer se rast većine regionalnih ekonomija usporava, a podršku tržištima pruža samo nada da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne podsticajne mjere.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Pritom je japanski Nikkei indeks oslabio 0,5 posto, a pale su, oko 0,1 posto, i cijene dionica u Australiji. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 0,7 posto.

Na berzama vlada oprez jer pokazatelji iz regionalnih ekonomija nisu baš podsticajni.

Jutros je objavljeno da je inflacija u Japanu u junu iznosila 3,1 posto, što je već 13. mjesec zaredom kako se kreće znatno iznad ciljane nivoa centralne banke od 2 posto.

U Kini je, pak, PMI indeks industrijske aktivnosti u junu ostao ispod 50 bodova, treći mjesec zaredom, što ukazuje na slabost proizvodne aktivnosti.

Druga po veličini svjetska ekonomija oporavlja se znatno sporije nego što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih covid mjera.

Podršku kineskim berzanskim indeksima pruža samo nada ulagača da će kineske vlasti uskoro uvesti dodatne podsticajne mjere.

Kako je danas zadnji dan trgovanja u prvom polugodištu, analiziraju se rezultati.

Azijski MSCI indeks porastao je u prvih šest mjeseci ove godine samo nešto više od 1 posto.

Ovo je posljedica strahovanja ulagača da če povećanje kamata centralnih banaka izazvati recesiju u zapadnim ekonomijama, što bi oslabilo potražnju za proizvodima azijskih kompanija.

Uz to, oslabila je domaća potražnja u regionalnim ekonomijama jer je inflacija povišena.

No, rezultati regionalnih berzanskih indeksa u prvom polugodištu jako se razlikuju. Tako je japanski Nikkei indeks, zahvaljujući izuzetno podsticajnoj monetarnoj politici, porastao oko 26 posto.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *