Međusobna konverzija kriptovaluta? Od sada je i to moguće

Dodajte komentar

Bitcoin je danas najpoznatija kriptovaluta na svijetu, ali postoje još mnoge druge koje nude razne mogućnosti. Ukoliko neko želi jednu kriptovalutu da zamijeni u neku drugu, najčešće se koriste tzv. „mostovi“ – obično se iza toga kriju firme koje drže velike sume različitih kriptovaluta i omogućavaju transfere. Tom prilikom često su se dešavali bezbjednosni problemi i spektakularni slučajevi – ukradene su kriptovalute u vrijednosti od nekoliko milijardi eura.

Na Tehničkom univerzitetu u Beču razvijen je novi protokol koji zamjenu jedne kriptovalute u drugu omogućava na efikasan i bezbjedan način – i to potpuno decentralizovano bez korišćenja velikog kripto-depoa komercijalnih ponuđača. Novo sredstvo se zove „Glimpse“ i nudi potpuno nove opcije u svijetu kriptovaluta. Rad je prihvatio Bezbjednosni simpozijum USENIX, jedna od najprestižnijih informatičkih konferencija na svijetu, koji se održava u avgustu u Los Anđelesu. Dokument o novoj kripto-tehnici je već na raspolaganju onlajn.

Jednostavni prenosi i Smart Contracts

Kod kriptovaluta se svaka transakcija memoriše tako da je razumljivo za svakog, na javno vidljivom blockchainu, koji sadrži kompletan tok svih dotadašnjih transakcija. Tako je uvijek jasno sa kog računa i koja suma se prenosi na koji račun, i ko posjeduje koliko kriptovaluta. Ove transakcije mogu biti i komplikovanije nego prosti bankarski transfer.

„Kod različitih kriptovaluta može se u sistem ubaciti transfer koji je samo onda validan ako su ispunjeni određeni uslovi“, objašnjava Giulia Scaffino, autorka protokola.

Ovi uslovi definišu se u matematički precizno definisanom jeziku kao ugovor koji kompjuter može da pročita, tzv. „smart contract“. Kasnije se automatski verifikuje da li su uslovi ispunjeni ili nisu, i u zavisnosti od toga se transfer obavlja ili prekida. Takve transakcije su i do sada unutar blockchaina bile moguće, ali sveobuhvatne transakcije jedne kriptovalute u drugu su komplikovanije i standardno se ne podržavaju. I upravo to će novim protokolom biti moguće.

Bitcoin za Ethereum

Pretpostavimo da jedna vlasnica bitkoina želi da zamijeni Bitcoin za Ethereum. Ona pronađe vlasnika Ethereuma koji želi da mijenja valutu. Kako ova transakcija može pouzdano i efikasno da se sprovede ako Bitcoin i Ethereum tehnički nisu povezani?

Osnovni koncept je jednostavan: najprije vlasnik Ethereuma generiše jedan slučajni broj i pošalje ga vlasnici Bitcoina. Onda se u sferi Ethereuma sklapa tzv. Smart Contract koji garantuje da će određena količina Ethereuma biti prenijeta vlasnici Bitcoina – ali ne odmah, već kada budu ispunjeni određeni uslovi. Vlasnica Bitcoina prenosi svoje novčiće vlasniku Ethereuma i unosi u formular dobijeni slučajni broj, da bi se spriječili bezbjednosni upadi.

Sada vlasnica Bitcoina može da koristi aktuelni block Bitcoina u kojem je memorisan slučajni broj, zajedno sa prethodno dogovorenim brojem drugih blokova, da bi dokazala da su Bitcoini zaista zamijenjeni. Ovi podaci se koriste na strani Ethereumada bi se ispunio Smart Contract – i tako se dogovoreni iznos Ethereuma prenosi.

Efikasno, kompatibilno i fleksibilno

„Tačan protokol koji smo za to napravili trebalo bi da ispuni više važnih kriterijuma. Mora da bude efikasno, dokaže da je suma zaista prenijeta, i treba sve da bude omogućeno sa relativno malom količinom podataka. Ukoliko bi za to bili potrebni veliki djelovi blockchaina, sa stotinama gigabajta podataka, to bi bilo potpuno nepraktično. Osim toga, protokol bi trebalo da pokaže veliku kompatibilnost – trebalo bi da podržava što više kriptovaluta“, kaže Zeta Avaricchioti.

Novorazvijeni protokol može se direktno integrisati u postojeći kripto-sofver, a razgovori tim povodom sa austrijskim finansijskim preduzećem Bitpanda već su u toku.

Istraživanje je sprovedeno u okviru laboratorije Christian-Doppler „Blockchain Technologies“ na Tehničkom univerzitetu u Beču, pod vođstvom profesora Mattea Maffeija. Pored Scaffino i Avaricchioti, na istraživanju je radio i Lukas Aumayr.

Biznis i finansije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *