Bankar podcast: Gost prof. dr Mijat Jocović, dekan Ekonomskog fakulteta

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija bilježi pozitivne pokazatelje oporavka, smatra dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici frof, dr Mijat Jocović. On je gostujući u podcastu „Bankar“ poručio da naša ekonomija zavisi od globalnih kretanja.

„Najave u globalnoj ekonomiji su takve da se faktori, koji utiču na inflaciju, polako obuzdavaju. Upravo je inflacija obilježila našu ekonomiju u proteklom periodu, a nagovještaji koje dobijamo su optimistični“, rekao je Jocović.

Procjena svjetskih stručnjaka iz oblasti ekonomije su da ćemo u ovoj godini inflaciju spustiti ispod dvocifrenog nivoa, a imaćemo i rast domaće ekonomije u naredne dvije godine.

„Procjena je da ćemo u ovoj godini imati stopu rasta 2,7 odsto, a stopu inflacije 9,1 odsto. Takođe, predviđa se da će naša ekonomija u narednoj godini rasti po stopi od tri odsto dok će inflacija biti na oko četiri odsto. To su optimistične procjene i ulazimo u jednu fazu stabilizacije“, kazao je Jocović.

Vrijeme je pokazalo, kaže dekan Ekonomskog fakulteta, da je naša ekonomija osjetljiva na eksterne šokove.

„Mi smo strukturalne nedostatke crnogorske ekonomije, kada su se dešavali eksterni šokovi, rješavali stranim investicijama. To smo rješavali prodajom resursa, ali kao što znate svi resursi su ograničeni. Moramo se okrenuti dugoročnom unapređenju produktivnosti crnogorske ekonomije“, smatra Jocović.

On kaže da građanima ništa ne znači statistika, koja pokazuje da smo u prvom kvartalu imali rast ekonomije od 6,1 odsto.

„Građane mnogo ne interesuje stopa rasta, pokazatelji rasta, građane intersuje kvalitet života.Treba da postavimo pitanje da li smo mi siromašno ili bogato društvo. Nažalost, mi smo u Crnoj Gori siromašno društvo. Jedan od najvećih problema crnogorske ekonomije je visoka stopa siromaštva“, zaključio je Jocović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *