Crna Gora na 68. mjestu najbogatijih država na svijetu

Dodajte komentar

Prema procjenama časopisa “Global Finance Magazin” za 2023. godinu, od 193 najbogatije zemlje na svijetu, Crna Gora se našla na 68 mjestu.

Na prvom mjestu najbogatijih zemalja svijeta nalazi se Irska, drugi je Luksemburg, a treći Singapur, a zatim slijedi Katar, Makao, UAE, Švajcarska, Norveška, SAD, te listu najboljih 10 zatvara San Marino.

Od zemalja regiona, najbogatija je, prema procjeni autora ovog teksta, Slovenija, koja zauzima 37. mjesto, pa slijede Hrvatska, koja je 49, Crna Gora 68, Srbija 72, Sjeverna Makedonija 80, te Albanija 89.

Autor teksta koji je izašao prije nekoliko dana, navodi da, ako se uzme u obzir bruto domaći proizvod jedne nacije – zbir svih dobara i usluga koje je država proizvela tokom jedne godine – onda bi se moralo zaključiti da su najbogatije nacije upravo one sa najvećim BDP-om: SAD, Kina, Japan i Njemačka.

“Ali kako bi se ekonomije, na primjer, Singapura ili Luksemburga ikada mogle mjeriti sa ekonomijom takvih moćnih zemalja kada su one samo male tačke na mapi svijeta? Korištenje BDP-a po glavi stanovnika i dalje predstavlja problem: isti prihod može da kupi veoma malo u nekim zemljama i da ide mnogo dalje u drugim, gdje osnovne potrepštine – hrana, odjeća, smještaj ili zdravstvena zaštita – koštaju daleko manje. Da bismo procijenili koliko su građani jedne zemlje bogati, neophodno je razumjeti koliko mogu da kupe. Zbog toga, kada se uporedi BDP po stanovniku po zemljama, on treba da bude prilagođen paritetu kupovne moći, što nam pomaže da uzmemo u obzir stope inflacije i cijene robe i usluga na svakom mjestu”, piše autor, koji je pomoću podataka Međunarodnog monetarnog fonda napravio listu.

Dodaje da je zbog toga, dugoročno gledano, bolje ne samo biti bogat, nego biti egalitaran.

“Previše ekonomske nejednakosti guši rast za sve, politička nestabilnost je vjerovatnija, troškovi zdravstvene zaštite i stope smrtnosti su veći, kao i stope kriminala i korupcije. Biti bogat u siromašnoj zemlji takođe ima troškove”, navodi se u tekstu “Global Finance Magazina”, u kojem su obuhvaćene 193 države svijeta.

Cijelu listu možete pogledati ovdje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *