Trgovanje umjetničkim djelima na berzi: IPO za seriju portreta

Dodajte komentar

Serija portreta engleskog figurativnog slikara Frensisa Bejkona koji sačinjavaju njegove čuvene slike „Tri studije portreta Džordža Dajera“, odsnosno umjetnikovog ljubavnika uskoro će se naći na berzi.

One će u julu biti ponuđene svim zainteresovanim investitorima na inicijalnoj ponudi akcija vrijednoj 55 miliona dolara. Vrijednost akcija ovog djela procijenjena je na 100 dolara po komadu, a njima će se trgovati na novoformiranoj berzi umjetnina u Lihtenštajnu.

To će biti prvi put da se klasičnim investitorima nudi da kupuju i prodaju akcije poznatog umjetničkog djela na jednoj berzi. Iza ove inicijalne ponude akcija stoji kompanija Artex čiji je cilj, kako kaže, da „demokratizuje pristup visokoj umetnosti koji je obično rezervisan za bogate kolekcionare“.

Međutim, stručnjaci tvrde da su cijene umjetničkih djela sada na vrhuncu svoje vrijednosti i da je pitanje da li će ona i dalje rasti. Zato ovo možda i nije najbolji trenutak za ulaganje u njih, ali ako smo nešto naučili u posljednje tri godine to je da se nikada ne zna šta nosi dan a šta noć.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *