Njemačka: Banke ubrzano podižu kamate na kredite, ali ne i na štednju

Dodajte komentar

Banke u Njemačkoj podigle su kamatne stope na hipotekarne i kredite za gradnju više nego što se očekivalo, ali ih slabo podižu na štedne depozite, primijetio je Bundesbank u novom izvještaju

“Uobičajeno je da komercijalne banke na promjene kamatnih stopa na tržištu, koje određuje Evropska centralna banka (ECB), reaguju različitim tempom i intenzitetom”, konstatuje Bundesbank.

Međutim, analiza pokazuje “da su banke u Njemačkoj od maja 2022. podigle kamatnu stopu na stambene kredite građana više nego što bi se očekivalo”.

Neočekivano naglo povećanje kamatnih stopa Bundesbank pripisuje rastućim kreditnim rizicima za banke.

ECB je protekle godine u više navrata podigao referentne kamatne stope u eurozoni, u najdužem ciklusu zaoštravanja monetarne politike otkada je osnovan, kako bi suzbio tvrdokornu inflaciju, podsjeća Dpa.

“Kamatne stope na depozite komercijalni zajmodavci su podizali sporije nego ranije”, primijetio je Bundesbank.

Mogući razlozi su, po njima, slabija konkurencija među bankama za privlačenje depozita i nevoljnost štediša da promijene banku u potrazi za višim kamatama na štednju.

Konkurencija u privlačenju štediša ipak se postupno zaoštrava, napominje njemačka centralna banka, što znači i veće šanse za podizanje kamata na štednju građana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *