Hrvatska, uz izuzetke, uvodi neradnu nedjelju

Dodajte komentar

Od 1. jula kada na snagu stupi novi Zakon o trgovini, prodavnice bi u Hrvatskoj, prema pravilu, neće raditi nedjeljom, s tim da će trgovci moći, prema svom nahođenju, izabrati 16 nedjelja tokom godine kada će njihova vrata biti otvorena.

Ponuđenih 16 radnih nedjelja po izboru trgovaca treba biti raspoređeno na šest mjeseci do kraja godine, što znači da će trgovci morati izabrati od 27 mogućih nedjelja tokom kojih žele raditi. Svake naredne godine broj od 16 nedjelja će biti raspoređen tokom cijele godine, javlja HRT.

Većina trgovina već je napravila rasporede, pa su se tako one u turističkim područjima uglavnom odlučile za radne nedjelje u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine i pretprazničnim nedjeljama krajem godine.

Predviđeni i izuzeci

Zakon predviđa i izuzetke, kao što su benzinske stanice, prodavnice na aerodromima i trajektnim lukama, muzejima, tezge na pijacama, dok je za kioske radno vrijeme nedjeljom ograničeno od 7 do 13 sati.

Ograničavanjem rada nedjeljom djelimično se rješava problem nedostatka radnika, ali će, kako prenosi HRT, nedjeljni promet za poslodavce biti teško nadoknadiv.

„Pozivanje na primjere s neradnim nedjeljama u zemljama poput Njemačke ili Austrije pada u vodu kada se, kao primjer, uzmu zemlje poput Italije, gdje nema zabrane rada nedjeljom“, kazao je stručnjak za maloprodaju Slobodan Školnik.

Smatra i da će neradna nedjelja teško pogoditi neke poslodavce i očekuje da će oni zaštitu potražiti na Ustavnom sudu, gdje će zatražiti ravnopravnost učesnika na tržištu, ali i zaposlenih u različitim djelatnostima, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *