Evo koliko na potrošnju goriva utiče korištenje klime u autu

Dodajte komentar

Visoke temperature su tu, a iako je nekada bila sasvim normalna vožnja automobila bez klime, danas bez nje ne možemo zamisliti putovanje ili izlet.

Sve vrelija ljeta, temperaturni ekstremi, užareni beton velikih gradova, samo kad pomislimo na to prva asocijacija nam je – klima uređaj. Međutim, znate li kako njeno korištenje utiče na potrošnju goriva?

Njemački automobilistički klub (ADAC) sproveo je istraživanje kako bi utvrdio u kojoj mjeri korištenje klima uređaja u vozilu utiče na potrošnju goriva. Dobra vijest je da se zahvaljujući modernim klimatizacijskim sistemima uticaj na potrošnju (a time i troškove) polako smanjuje.

Analiza je pokazala da potrošnja u prosjeku raste od 10 do 15%, a veliki uticaj imaju i uslovi u kojima vozite.

U gradu se, na primjer, potrošnja povećava za oko 20%, na auto-putovima pri prosječnoj brzini od 100 kilometara na sat potrošnja raste za oko 6%, a maksimalna potrošnja, ako auto stoji, je i do 70%.

Stručnjaci navode da će korištenje klima uređaja u automobilu manje uticati na potrošnju ako njen rad podesimo na automatski, umjesto da sami regulišemo temperaturu i intenzitet.

N1

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *