Dolar ojačao, Fed će dodatno povećati kamate

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima prošle sedmice je vrijednost dolara prema korpi valuta porasla, nakon što je predsjednik američke centralne banke Fed Jerome Powell kazao da očekuje nova povećanja kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 102,89 bodova.

Pritom je kurs dolara prema evropskoj valuti porastao 0,5 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara.

Cijena dolara porasla je i prema japanskoj valuti, za 1,3 odsto, na 143,70 jena, blizu najvišeg nivoa u sedam mjeseci.

Nakon što je sedam dana prije vrijednost dolara prema korpi valuta skliznula na najniži nivo u više od mjesec, prošle nedjelje se američka valuta donekle oporavila.

Postavlja se pitanje koliko će se kamatne stope povećavati, a Powell je poručio da će to zavisiti od budućih ekonomskih pokazatelja. Kada je riječ o spekulacijama da bi Fed već krajem godine mogao da počne da smanjuje kamate, Powell je kazao da rezanje kamata ne očekuje tako skoro.

Nakon više od godinu rasta kamata, ciklus povećanja cijene novca u SAD-u je pri kraju. Ostaju pitanja hoće li Fed kamate povećati još jednom ili dva puta u ovoj godini, na koji nivo i koliko će se dugo cijena novca zadržati na povišenom nivou.

Kako se inflacija u zapadnim ekonomijama i dalje kreće na visokom nivou, centralne banke nastavljaju s povećanjem cijene novca. Prošle sedmice ulagače su iznenadile britanska i norveška centralna banka agresivnijim nego što se očekivalo povećanjem ključnih kamata, za 0,50 postotnih bodova. Kamate je povećala i švajcarska centralna banka, a očekuje se i dalji rast kamata u eurozoni.

S druge strane, kineska centalna banka smanjila je kamatne stope kako bi podstakla privredni rast, a to joj omogućuje relativno niska inflacija.

Ni u Japanu inflacija nije tako visoka kao u zapadnim zemljama, pa tamošnja centralna banka i dalje vodi izuzetno podsticajnu monetarnu politiku. Zbog toga je jen pod pritiskom, pa je njegov kurs prema euru i dolaru pao na najniži nivo u više mjeseci.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *