Ne zna se koliko Kotor zarađuje od izletnika sa kruzera

Dodajte komentar
Foto: Opština Kotor

Nema preciznih podataka koliki je ukupan prihod Kotora od izletnika sa kruzera. Prema podacima Turističke organizacije tog grada, posjetilac sa kruzera prosječno troši između 60 i 70 eura, ne računajući takse koje ubira gradska luka.

U 2022. koja se smatra godinom oporavka nakon pandemije korona virusa, u Kotoru je plaćeno oko 308.000 eura izletničke takse, a ove godine će biti premašene rekordne brojke iz 2019.godine, očekuju u lokalnoj turističkoj organizaciji.

Navode da je te godine Kotor posjetilo oko 600.000 izletnika, pa se tolika suma eura slila u gradsku kasu za izletničku taksu koja je 1 euro. Da će se taj rekord premašiti upućuju brojke posjetilaca kojih je, u prvih pet mjeseci ove godine, duplo više nego lani.

Prosječan posjetilac sa kruzera koji boravi u Kotoru pripada najčešće srednjoj ili starijoj generaciji, uglavnom je srednje ili visokoplatežne moći i dolazi iz Zapadne Evrope.

Prema podacima Turističke organizacije Kotor, prosječno troši između 60 i 70 eura, ne računajući takse koje ubira gradska luka.

“Kad dođe brod iz Amerike, to su gosti koji troše, ali kad je kruzer iz Italije na primjer, to su gosti ‘plićeg džepa’. Evropljani generalno troše manje”, kaže za RSE Marin, koji ima suvenirnicu u kotorskom starom gradu.

Prošle godine je Luka Kotor ostvarila najbolji poslovni rezultat sa prihodom od oko 4,2 miliona eura, dok je bruto poslovna dobit bila gotovo milion i po eura.

U Luku Kotor će ove godine uploviti više od 460 kruzera sa pola miliona turista.

Ove brojke su dobra vijest za ugostitelje i trgovce u Kotoru, koji ima oko 23.000 stanovnika. Ali u zalivu, kroz koji vodi tek jedna glavna magistrala, donose i saobraćajnu gužvu koja otežava svakodnevicu mještana i turista.

Otežan saobraćaj je ljeti problem i kad nema velikih brodova, jer su posjetioci sa kruzera samo dio izletnika koji posjećuju ovaj grad.

U kotorskom zalivu juče je bilo pet brodova sa ukupno 6.173 putnika i 2.155 članova posade.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *