Cenzura u demokratiji: Meta će blokirati kanadske medije

Dodajte komentar

Facebook i Instagram blokiraće pristup objavama kanadskih medija, objavila je njihova matična kompanija Meta, kao odgovor na upravo doneseni zakon koji tjera internet divove da plaćaju emitovanje sadržaja lokalnih medija.

“Danas potvrđujemo da sadržaj vijesti više neće biti dostupan na Facebooku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi”, rekla je Meta, ističući da je “nekoliko puta” upozorila da će preduzeti ovu mjeru.

Kanadske vlasti su odgovorile rekavši da su njihovi zvaničnici tokom nedjelje razgovarali s predstavnicima Facebooka i Googlea.

Novi zakon, koji je usvojen i tek treba da stupi na snagu, zahtijeva od digitalnih divova sklapanje sporazuma o poštenoj trgovini s kanadskim medijima za publikacije koje dijele na svojim platformama, prenosi SEEbiz.

Kanadski premijer Justin Trudeau kritikovao je Metu u maju jer je nekim Kanađanima već blokirao pristup informacijama na internetu.

Trudeau je rekao da je kompanija “vrlo neodgovorna” jer je odbila da plati medijima za njihov rad.

Posljednjih mjeseci Meta i Google objavili su da testiraju mali dio kanadske populacije, ograničavajući im pristup stranicama s vijestima.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *