Svjetska banka s pogrešnom računicom finansira klimatske projekate koji to nisu?

Dodajte komentar

Većina projekata Svetske banke čiji je cilj ublažavanje posljedica klimatskih promjena nema mnogo veze sa klimom, pokazalo je istraživanje Centra za globalni razvoj i Brejktru instituta.

Svjetska banka ima fond od 119 milijardi dolara za finansiranje ovakvih projekata u naredne 23 godine. Od te sume, između 2020. i 2022. godine izdvojeno je 37 milijardi za finansiranje 2.554 klimatskih projekata u siromašnim i zemljama u razvoju, od čega se 1.179 projekata bavi ublažavanjem posljedica klimatskih promjena.

Međutim, istraživači koji su analizirali sve ove projekte otkrili su da većina njih nema mnogo veze sa klimom, već se često bave administraticijom i državnom upravom, poput projekata za unapređenje fiskalnog menadžmenta u Beninu ili transparentnosti lokalne uprave u Gazi.

S druge strane, neki projekti koji imaju veze sa klimom nisu se pokazali kao uspješni, odnosno nisu tačno prikazivali svoje efekte, bar kada je u pitanju smanjenje emisije štetnih materija. To otežava evaluaciju ovih projekata, ali i odmaže u naporima da se ostvari glavni cilj – smanjivanje emisije ugljen-dioksida za 194 tone godišnje.

Vjerovatno je zbog svega navedenog, analizirajući projekte Svetske banke, Oksfam došao do zaključka da ova institucija zapravo u ublažavanje klimatskih promjena ulaže 40 odsto manje novca nego što su njene procjene.

Kvarc

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *