Kinezi obezbijedili udio u kontejnerskoj luci Hamburg

Dodajte komentar

Kontroverzni dogovor kojim se kineskoj državnoj grupi COSCO dopušta manjinski udio u kontejnerskom terminalu u Hamburgu je finalizovan, objavio je u njemački lučki operater HHLA.

HHLA je naveo da je potpisan ugovor sa kompanijom COSCO za udio u terminalu Tollerort nakon zvanične procjene ulaganja. To znači da COSCO podružnica ima 24,99 odsto udjela. Dogovor je sklopljen nakon dvije godine pregovora i žestoke rasprave u Njemačkoj o stranom uticaju na domaću infrastrukturu.

Terminal će postati preferirana tačka upravljanja za COSCO. HHLA je izrazila uvjerenje da će saradnja ojačati poziciju Hamburga kao logističkog centra u regionu Sjevernog mora i Baltika.

COSCO je prvobitno želio da preuzme 35 odsto kompanije koja upravlja terminalom. Međutim, nekoliko njemačkih ministarstava protestovalo je zbog toga, pa je u oktobru vlada kvotu ograničila na manje od 25 odsto, kako bi spriječila COSCO da dobije blokirajuću manjinu.

Kina je najveći trgovinski partner Njemačke. Oko 30 odsto robe koja se pretovara u luci Hamburg dolazi iz Kine ili ide tamo.

Dogovor se smatra kontroverznim jer bi mogao da proširi kineski strateški uticaj na njemačku i evropsku saobraćajnu infrastrukturu, te da poveća njemačku zavisnost od Kine.

Tokom postupka HHLA je više puta naglašavala da će rad terminala, sve odnose sa klijentima, kao i IT sisteme i dalje centralno kontrolisati njemačka grupa. COSCO ne bi imao pristup i ne bi mu bila data nikakva prava odlučivanja, saopštio je HHLA. To se takođe odnosi na zemljište terminala, koje i dalje u potpunosti pripada gradu Hamburgu.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *