Koliko vremena na poslu provode radnici širom svijeta? (infografika)

Dodajte komentar

Upoređivanje broja sati koje ljudi rade u različitim zemljama može da da uvid u norme rada, ekonomsku produktivnost, pa čak i zakone o radu.

Imajući ovo na umu, pogledajte koliko radnih sati građani zemalja OECD-a (plus nekoliko drugih) provedu na poslu a na osnovu njihovih prosječnih godišnjih sati rada.

Podaci koje smo dobili od OECD-a navedeni su u tabeli ispod. Sve brojke su iz 2021. (posljednje dostupne), s izuzetkom Kolumbije, Rusije i Turske koje su od 2020.

TOP 10

*Zemlja nije članica OECD-a

Na vrhu je Meksiko, gdje prosječan radnik radi preko 2.000 sati godišnje. Ovo odražava dinamiku rada u zemlji, koja obično uključuje šestodnevnu radnu sedmicu. Konteksta radi, 2.128 sati je 266 osmosatnih radnih dana.

Jedina druga zemlja koja je premašila 2.000 godišnjih radnih sati po radniku je Kostarika , koja je često na vrhu Happy Planet Index (HPI). Svjetskog ekonomskog foruma koji je mjera blagostanja, očekivanog životnog vijeka i ekološkog otiska.

Gledajući drugi kraj liste, dvije zemlje koje rade najmanje sati su Njemačka i Danska  Ovo sve zbog dobrih zakona o radu u ovim zemljama, kao i njihovog naglaska na ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

Na primjer, njemački Zakon o radnom vremenu (Arbeitszeitgesetz) navodi da dnevni radni sati ne smiju biti duži od osam sati. Dani se mogu produžiti na 10 sati, ali samo ako u prosjeku iznosi osam sati po radnom danu u periodu od šest mjeseci.

Međutim, manji broj radnih sati ne znači da je zemlja manje produktivna. Njemačka je poznata po svojim industrijama poput automobilske i farmaceutske industrije, gdje robotika i druge tehnologije mogu uvelike povećati produktivnost.

Ovo je podržano BDP-om po glavi stanovnika , u kojem je Njemačka značajno porasla od 2000. godine.

Izvor: Visualcapitalist.com

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *