Aligrudić: Od 20. juna počinje isplata penzija sa povećanjem od 8,51 odsto

Dodajte komentar

Isplata uvećanih majskih penzija za 8,35 odsto počeće 20. juna, saopštio je „Danu” vd direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

On je istakao i da je obračun pripremljen, te da će biti završen u ponedeljak, nakon čega će biti poznato koliko će tačno novca biti opredijeljeno za ovu isplatu.

Vlada je na poslednjoj sjednici, dala saglasnost da se naknade najstarijim sugrađanima pored redovnih 5,4 odsto, uvećaju i za dodatnih 2,95, što znači da će ukupno povećanje penzija iznositi 8,35 odsto.

“Dan” je prošle sedmice najavio da će Fond na osnovu Zakona o PIO donijeti odluku da se primanja najstarije populacije uvećaju za 5,4 odsto, dok je uz tu odluku od Vlade tražio i dodatno usklađivanje penzija od 2,95 odsto. Ovo je drugo godišnje usklađivanje penzija, a prvo je bilo u januaru, pa su penzioneri u februaru dobili uvećane penzije za 2,5 odsto. Naredno usklađivanje predviđeno je za septembar.

Prosječna penzija u Crnoj Gori u februaru ove godine iznosila je 374 eura, dok je na kraju prošle godine iznosila oko 359 eura. Korisnika penzija u Crnoj Gori ima nešto više od 120.000, a od prošle godine penzije se usklađuju tri puta godišnje, odnosno u januaru, maju i septembru. Od januara ove godine najniža penzija projektovana je na iznos od 270 eura, dok će prema ovom poslednjem usklađivanju najniža penzija iznositi oko 282 eura.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na poslednjoj sjednici Vlade kazao je da će iznos minimalne penzije biti minimum 60 odsto u odnosu na minimalnu zaradu, te da očekuje da će sa narednim usklađivanjem koje je predviđeno za septembar, najniža penzija preći iznos od 300 eura.

Ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović je tada poručio da će za usklađivanje majskih penzija biti neophodno oko 9,6 miliona eura, koji će biti Fondu PIO biti uplaćene iz budžetske rezerve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *