Dvije godine od prvog komercijalnog leta Air Montenegra

Dodajte komentar

Prije dvije godine, 10. juna 2021, Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro realizovao je prvi redovni komercijalni let na relaciji Podgorica – Beograd.

Iz ove avio-kompanije podsjećaju da je sve počelo prvim čarter letom 1. juna iste godine od Podgorice do Sarajeva prevezli fudbalsku reprezentaciju Crne Gore, te da su od tada zvanični prevoznik Fudbalskog saveza Crne Gore, kao i brojnih sportskih ekipa i saveza iz države i okruženja.

“Želeći da ukažemo pažnju našim putnicima i zajednički obilježimo jubilej, danas smo na svim avio linijama koje obavlja Air Montenegro, organizovali nagradnu igru. Putnici na današnjim letovima su bili u prilici da izvuku vaučere, od kojih je na svakom letu jedan dobitnički, a čime ostvaruju pravo na jednu povratnu kartu na avio linijama Air Montenegra, po sopstvenom izboru”, naveli su iz kompanije.

Takođe podsjećaju da su, nakon pauze od gotovo pola godine poslije obustave letova prethodnog nacionalnog prevoznika Montenegro Airlines krajem 2020, redovan saobraćaj uspostavili upravo 10. juna 2021.

“Izazovno i zahtjevno je u prethodnom periodu bilo uspostaviti povjerenje kod putnika i partnera, ali se ipak uspjelo zahvaljujući profesionalizmu i maksimalnom zalaganju zaposlenih. Takođe, u tom periodu su bila aktuelna brojna ograničenja zbog pandemije Covid-19, što je dodatno otežavalo poslovanje, pa smo jedna od rijetkih avio kompanija koja je osnovana u Evropi i svijetu u toj kriznoj godini”, dodaju iz Air Montenegra.

Dalje ističu da je tokom prve godine poslovanja saobraćaj u najvećem djelu obavljan samo sa jednim avionom u floti, “emraerom 95” sa 116 sjedišta, te da je prevezeno oko 110.000 putnika na pet destinacija u redovnom saobraćaju – iz Podgorice i Tivta ka Beogradu, Banjaluci, Ljubljani, Frankfurtu i Istanbulu. Realizovane su serije čarter letova za Jerevan i brojni ad hoc čarteri.

Prošle godine saobraćaj je obavljan sa dva “emraera 95” u toku čitave godine, uz dodatni zakup aviona “airbus 320” sa 180 sjedišta na šest mjeseci za ljetnju sezonu kada je prevezeno oko 360.000 putnika. Redovan saobraćaj se odvijao ka 11 destinacija. Osim letova ka destinacijama iz 2021. godine, započeto je saobraćanje ka još šest: Cirihu, Parizu, Nantu, Lionu, Kopenhagenu i Pragu, kao i serije čarter letova.

“Danas, dvije godine nakon prvog komercijalnog leta, u vlasništvu kompanije To Montengro su dva vazduhoplova “embraer 195” registarskih oznaka AOA i AOB, te iznajmljeni “embraer 190” registarske oznake UR-EMA kompanija Wind Rose i “airbus 320” registarske oznake LYFJI kompanije Heston Airlines. Redovan saobraćaj se obavlja ka svih 14 destinacija iz prethodne godine. Nacionalni avio prevoznik Air Montenegro u toku ove godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banjaluci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, koje je obavljao u prethodnoj godini i prvi put prema Bratislavi, Brnu i Sarajevu”, ističu iz kompanije.

Dodaju da, pored novih čarter letova za zemlje Baltika koji saobraćaju sa aerodroma Tivat ka Rigi, Vilnusu i Talinu, iz Podgorice imaju nove čarter letove za Ržešov u Poljskoj.

“Serije čarter letova obavljaju se, kao i prethodne godine, ka Jerevanu, Kairu i Katovicama, u periodu od juna do septembra, dok se sa čarter letovima iz Tel Aviva započelo u martu i trajaće do oktobra tekuće godine. Za ovu punu sezonu smo iznajmljivanjem dva vazduhoplova nadomjestili aktuelnu tražnju na tržištu, čime smo prevazišli izazove i ispunili očekivanja partnera, putnika i privrede, imajući u vidu da je pred nama visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države”, potcrtavaju iz nacionalnog avio-prevoznika.

Air Montenegro je od 10. juna 2021. do početka juna ove godine na više od 7.500 realizovanih letova u redovnom i čarter saobraćaju prevezao oko 615.000 putnika uz prosječnu popunjenost aviona od 65,92%. Ukupni prihodi od tarifa su 52 miliona eura.

“Sadašnje stanje prodaje kapaciteta, popunjenost letova i srednja prodajna tarifa potvrdjuju optimizam da će ovo biti rekordna godina u poslovanju nacionalnog prevoznika i da će plan od blizu pola miliona prevezenih putnika biti ostvaren, što je preko 100.000 više putnika u odnosu na prethodnu godinu. U okviru strateškog razvoja i komercijalne politike kompanije To Montengro planiran je dinamičan razvoj koji, između ostalog, podrazumijeva nabavku novih vazduhoplova, širenje mreže destinacija i baze stabilnih klijenata-putnika”, zaključuju iz kompanije na dvogodišnjicu komercijalnog rada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *