Prof. dr Maurizio Dallocchio, Univerzitet Bocconi: Investitori mogu diverzifikovati svoj portfolio ulaganjima u CG

Dodajte komentar

„Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori. Velike evropske zemlje su prenatrpane investitorima. Sve se bore među sobom da privuku pažnju investitora na najbolji način. Crna Gora i ostale zemlje Balkana su apsolutno puste kada govorimo o privlačenju potencijalnih investitora“

To je za portal Bankar.me kazao dr Maurizio Dallocchio, ugledni profesor korporativnih finansija na Univerzitetu Bocconi u Milanu.

On je bio jedan od ključnih govornika na izuzetno posjećenoj konferenciji o finansijskim tržištima „Road to Investments” (Put ka investicijama) koji je Hipotekarna banka organizovala 7. juna.

Dallocchio se osvrnuo na poziciju naše zemlje u izvještajima Doing Business koje kreira Svjetska banka, potcrtavajući da je Crna Gora tu na 50. mjestu.

„To znači da je, prema veoma važnom izvoru podataka kao što je Svjetska banka, Crna Gora stabilna zemlja ako želite u njoj da poslujete. Ono što je interesantno jeste da to rangiranje sadrži u sebi različite kategorije. Jedna od njih je lakoća dobijanja kredita. I Crna Gora je tu 15. na svijetu. Uzmite za primjer moju zemlju, Italiju. Italija je na 58. mjestu prema privlačnosti za poslovanje. Dakle, iza Crne Gore. U smislu lakoće dobijanja kredita je na 115. mjestu, 100 mjesta iza Crne Gore. Investitori koji razmišljaju o diverzifikaciji svog portfolija mogu naći dobro poslovno okruženje u Crnoj Gori“, dodao je on.

Kada je riječ o aktuelnoj situaciji na globalnoj ekonomskoj sceni, on ističe primjer SAD – prije svega zato što je, kako kaže, najveće tržište.

„Nisam siguran da su svi svjesni činjenice da je vlada SAD 2020. godine štampala 37 odsto svih dolara koji se danas koriste. Dakle, od uvođenja dolara do danas, više od jedne trećine tog novca je štampano u 2020. To je ogroman obim likvidnih sredstava. Naravno, to je i „injekcija“ uvećanja duga te vlade, ali s tolikom likvidnošću koja bi, uzgred, bila potpuno ista ako bismo govorili o situaciji u EU, UK, Švajcarskoj, Japanu“, rekao je on.

Ukazao je i na činjenicu kako je nivo zaduženosti najrazvijenijih zemalja – odnosno njihovih vlada – proteklih godina dostigao vrhunac.

„Da li smatrate mogućim da SAD bankrotiraju? Da Japan bankrotira? Da Italija bankrotira? Odgovor je – ne i važi za cijeli sistem“, podsjeća on.

Za njega je postizanje rezultata u kratkom roku – nesvrsishodno, ali i nelogično.

„Prezirem kvartalne izvještaje. Ideja da su kompanije u skoro svim važnim razvijenim zemljama obavezne da objavljuju izvještaj o svom poslovanju svaka tri mjeseca je ludilo. To znači da menadžeri treba da dostignu određene ciljeve za tri mjeseca. Da li je to smisleno, razumno, održivo, pouzdano na dugi rok? Odgovor je – ne“, ističe naš sagovornik.

Kada je riječ o investitorima, Dallocchio ih podsjeća da danas „ne postoje ‘sigurne luke'“.

„Mislim da investitori sada moraju pažljivo da prate rejtinge kompanija. Rejtinzi su značajan izvor informacija za investitore koji žele da budu – ako ne potpuno sigurni – onda barem da se zaštite iza nečega što je takoreći pouzdano“, kazao je on.

Savjetuje i da razmisle o imovini koja se nekada smatrala „alternativnim ulaganjem“.

„Mislim na ono što obično predstavlja nelikvidna stredstva. Naravno, nekretnine se i dalje podrazumijevaju, ali bih rekao da u to spadaju i umjetnički premeti, kolekcije automobila, vina i žestokih pića, satova… Sve to predstavlja tipična ulaganja kada investitori žele da diverzifikuju svoj portfolio“, zaključuje sagovornik portala Bankar.me.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *