Indeks ekonomskih sloboda: Crna Gora najgore rangirana od zemalja bivše SFRJ

Dodajte komentar

Crna Gora našla se na 77. mjestu ljestvice Indeksa ekonomskih sloboda. Prema podacima koje je objavio američki “The Heritage Foundation”, naša država najgore je rangirana od svih država bivše SFRJ.

Od zemalja regiona Srbija se nalazi na 58. mjestu, Sjeverna Makedonija našla se na 56., Bosna i Hercegovina nalazi se na 63. mjestu, Hrvatska na 46. mjestu. Najbolje rangirana država iz sastava bivše SFRJ je Slovenija koja se našla na 37. mjestu.

Koncept ekonomske slobode koristi se kao vitalni okvir za procjenu stepena do kojeg pojedinci i preduzeća imaju slobodu da donose ekonomske odluke. U zemljama sa niskom ekonomskom slobodom, vlade vrše pritisak i ograničavaju slobode, ograničavajući izbor za pojedince i preduzeća, što na kraju može ometati napredak.

Infografila u nastavku koristi godišnji Indeks ekonomske slobode Heritage Foundation kako bi prikazala nivo ekonomske slobode u svakoj zemlji širom svijeta na skali od 0-100, gledajući faktore kao što su imovinska prava, porezno opterećenje, sloboda rada itd.

Rangiranje kategorizuje rezultate od 80+ kao slobodne ekonomije, 70-79.9 kao uglavnom slobodne, 60-69.9 kao umjereno slobodne, 50-59.9 kao uglavnom neslobodne i 0-49.9 kao potisnute.

Ova rang lista koristi četiri kategorije sa po tri ključna indikatora, i kvalitativnih i kvantitativnih, za mjerenje ekonomske slobode.

  1. Vladavina prava: imovinska prava, sudska efikasnost, integritet vlade
  2. Veličina vlade: poreska opterećenja, fiskalno zdravlje, državna potrošnja
  3. Regulatorna efikasnost: sloboda rada, monetarna sloboda, sloboda poslovanja
  4. Otvorena tržišta: finansijska sloboda, sloboda trgovine, sloboda ulaganja

12 indikatora su jednako ponderisani i boduju se od 0-100. Ukupni rezultat se zatim utvrđuje iz prosjeka 12 indikatora.

U nastavku slijede podaci prvih 10 zemalja a cijelu listu možete pogledati na ovom linku:

Samo četiri zemlje u svijetu imaju ocjenu 80 ili više, Irska, Singapur, Švicarska i Tajvan,  kategorizirajući ih kao ekonomski potpuno slobodne.

Pogledajmo sada stvari iz više regionalne perspektive.

Evropa

 

Afrika

Amerika

Azija i Okeanija

Bliski istok

Podaci: heritage.org

Infografika: Visualcapitalist.org

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *