Turska lira oslabila sedam odsto

Dodajte komentar

Turska lira oslabila je u srijedu za sedam odsto na rekordno nisku vrijednost od kraha 2021. godine, jer je novoizabrana vlada popustila mjere stabilizacije. Lira je bila pod pritiskom od kada je Redžep Tajip Erdogan ponovo izabran za predsjednika.

Lira je u srijedu pala na vrijednost 22,98 u odnosu na dolar, a njena vrijednost pala je u jednom trenutku na 23,16, čime su njeni ovogodišnji gubici dostigli više od 19 odsto, prenosi Reuters.

Erdogan je tokom vikenda najavio sastav novog kabineta i imenovao Mehmeta Šimšeka, bivšeg potpredsjednika vlade, za ministra finansija. Šimšek je kasnije rekao da ekonomska politika mora da se vrati na „racionalno“ tlo.

Tržišta očekuju imenovanje novog guvernera centralne banke koji će zamijeniti Sahapa Kavčioglua, koji je predvodio smanjenje kamatnih stopa u okviru Erdoganove neortodoksne monetarne politike. Prema ocjenama analitičara u toku je „normalizacije politike“ u Turskoj.

Pod pritiskom Erdogana, koji je sebe nazvao „neprijateljem“ kamatnih stopa, centralna banka smanjila je svoju referentnu stopu na 8,5 odsto sa 19 odsto u 2021. godini, kako bi podstakli rast i investicije. To je izazvalo rekordnu krizu lire u decembru 2021. godine i poguralo inflaciju na 85 odsto, što je bio najviši nivo u poslednje 24 godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *