ECB: Povlačenje sredstava najveći rizik za banke u eurozoni

Dodajte komentar

Najveće banke u zoni eura mogle bi da pretrpe udarac ako njihovi finansijski klijenti, kao što su fondovi, osiguranici i klirinške kuće, povuku svoje depozite ili na drugi način upadnu u probleme, upozorila je Evropska centralna banka (ECB).

ECB studija je razmatrala rizik od prelivanja iz takozvanih banaka u sjenci – kao što su fondovi, i druge finansijske kompanije koje omogućavaju finansiranje u u ovom ili onom obliku.

Utvrđeno je da je izloženost u smislu bankarskih sredstava, kao što su krediti i obaveze, poput depozita, bila koncentrisana u 13 najvećih zajmodavaca u eurozoni, uključujući njenih osam globalno važnih banaka prenosi Reuters.

Kao najveći rizik identifikovali su da banke u sjenci povuku svoja sredstva iz banaka, kao što su depoziti i ugovori o reotkupu.

Oni čine 13% svih obaveza tradicionalnih banaka, ili više za veće banke.

Ovo bi moglo da se dogodi ako banke u sjenci ili nebankarski finansijski posrednici (NBFI) u žargonu regulatora budu i sami pogođeni odlivom ili izgube poverenje u banku.

“Ovo finansiranje može biti veoma osjetljivo na kreditni kvalitet banaka primalaca i može pojačati pritiske finansiranja sa kojima se banke suočavaju ako se stabilnost njihovih osnova dovede u pitanje”, navela je ECB.

Dodaje se da bi nevolje kod sistemski važnih zajmodavaca takođe izazvale probleme za banke u sjenci.

Globalne sistemski važne banke u zoni evra su: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale i UniCredit.

(Telegraf Biznis)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *