Korištenje sistema otvorenog bankarstva u značajnom porastu

Dodajte komentar

Korištenje Open Bankinga porašće za 470 odsto u sljedeće četiri godine, s ukupnim brojem API (Application Programming Interface) poziva generisanih putem Open Bankinga koji će premašiti 580 milijardi do 2027. godine – sa samo 102 milijarde u 2023, podaci su Juniper Researcha.

Veliko zanimanje za nove usluge zasnovane na otvorenom bankarstvu, kao što su PFM (Personal Financial Management) alati i pristup računu za preuzimanje zajmova i kredita, pokreće ovaj rast, budući da korisnici nastoje da steknu što bolju kontrolu nad svojim finansijama na različitim računima, zbog rasta troškova života.

Studija je pokazala da, s obzirom na nisku svijest potrošača o Open Bankingu, infrastrukturni izvođači moraju da sarađuju sa širim ekosistemom kako bi u potpunosti edukovali korisnike i osigurali da razumiju prednosti koje dijeljenje podataka može donijeti. Predviđa se da će evropski udio API poziva iznositi 70% ukupnog globalnog broja 2027.

Evropa ima najbolje uspostavljen skup API veza u odnosu na ostale regione, nakon što je postavila osnove za Open Banking u okviru PSD2. Implementacije sada postaju sve naprednije i pokrivaju veći broj bankarskih usluga nego ikad prije, kao što su kreditne kartice ili hipoteke, stvarajući značajne mogućnosti za operatore i bankare.

“vuropa je prednjačila u otvorenom bankarstvu i primjer je kako odnos regulatora može podstaći inovacije. Kao dobro uspostavljeno tržište, stopa rasta Evrope će se smanjiti u poređenju s drugima, ali će i dalje služiti kao centar inovacija za razvoj otvorenog bankarstva”, naveo je koautor istraživanja Nick Maynard.

Broj API poziva u Latinskoj Americi trebalo bi da poraste za više od 1.270% između 2023. i 2027, stvarajući značajne prilike. Širi pristup API-jima i veća svijest potrošača podstaći će rast, kao i novitet u uslugama, kao što je slučaj u Kolumbiji. Juniper Research preporučuje da se dobavljači uključe u najranije faze uvođenja Open Banking-a u novim zemljama, kako bi uvećali svoju konkurentsku prednost.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *